Én av fire sier at coronaviruset har påvirket studievalget deres

Publisert 24. april 2020

Leder i Studentparlamentet UiB, Andreas Trohjell (under), mener at det er mer mangfold i årets søkertall.

Rekordmange søkere: Dette er de mest populære studiene

– Flere av årets søkere er nok folk som har jobber i flere år og nå kommer tilbake for å studere i en omstillingsfase, sier Trohjell til VG.

Han tenker at studiemiljøet vil bli beriket av at alle ikke kommer rett fra videregående.

– Nå er det er så mange som ønsker å bli studenter og det synes jeg er gøy.

Benjamin Skaug, UiB
Foto: Benjamin Skaug, UiB

Flere søker seg inn

Flere som vil studere har satt Universitet i Bergen (UiB) som førstevalg, økningen er på 12 prosent sammenlignet med i fjor. Universitetet har også de høyeste søkertallene til grunnstudier noensinne.

Ved Universitet i Bergen er det størst økning i søkertallene på IKT-, økonomi- og realfag. Det var forventet da disse fagene ofte har høye søkertall.

Det er utfordrende mener Trohjell.

– Vi trenger alle sammen. Det er bra at folk søker seg inn, men samfunnet vil alltid være avhengige av en bred kompetanse. Vi trenger at folk utdanner seg i alle studieretninger.

– Flere vil studere under kriser

Onsdag sa regjeringen at de skal vurdere om antall studieplasser skal økes. Det for at flest mulig skal kunne studere.

– Flere søker seg til studier i kriser slik som nå, det vet vi fra tidligere, sa høyere utdanningsminister, Henrik Asheim.

Planlegger for corona

Alle universiteter og høyskoler planlegg nå for ulike scenarioer til høsten. Flere skal studere for første gang og regjeringen har bedt skolene om å ta ekstra godt imot de nye studenten i den spesielle tiden vi er inne i.

– Studieplassene planlegger både for at undervisningen må foregå hjemme og for at man kan samles på skolene, ifølge Asheim.

Han oppfordrer unge til å planlegge for at livet skal gå som normalt til høsten.

Det er usikkert hvordan coronasituasjonene er ved studiestart, men Asheim sier at skolen har fått beskjed for å planlegge ulike muligheter for undervisning.

Coronakrisen påvirker studievalg

Én av fire studenter sier at coronaviruset har påvirket studievalget deres, ifølge en ny undersøkelse fra Universitetet i Bergen gjort av Ipsos.

Totalt har rundt 150 000 personer søkt høyere utdanning, viser tall fra Samordna opptak. Hele 60 prosent av de mellom 18–28 år sier i undersøkelsen til UiB at de planlegger å studere de neste årene.

Høyere utdanningsminister, Henrik Asheim, oppfordret tidligere denne uken alle som har søkt studier til å takk ja til studieplassen de blir tilbudt. Et usikkert arbeidsmarked gjør trolig at flere dropper friår etter videregående eller begynner å studere etter å ha jobbet.