Publisert 25. okt. 2019
Milliardæren, torpedoen og millionbeløpet

Torpedoen Jan Erik Iversen er dømt for forsøk på utpressing av milliardær Kjell Inge Røkke. Her er en kjapp gjennomgang av saken.

En sak levert fra VGs nyhetsapp Peil.

Dette er saken:

▫️ Jan Erik «Jannik» Iversen (venstre) er dømt til fengsel i 20 måneder for å ha forsøkt å presse Kjell Inge Røkke (høyre) for et tosifret millionbeløp.

▫️ Ifølge dommen truet Iversen med å offentliggjøre ufordelaktige opplysninger om Røkke hvis han ikke betalte.

▫️ Utpressingsforsøket pågikk fra november 2017 til januar 2018.

Retten har vist overvåkningsbilder av de to i et garasjeanlegg i årsskiftet til 2018.

Røkke har forklart at Iversen sperret utgangen med bilen sin og at det var «ubehagelig». Iversen mener Røkke burde ha kontaktet forbipasserende hvis han følte seg truet.

Kort tid etter dette ble den spesialtrente eks-politimannen, Anders Snortheimsmoen, hyret inn for å beskytte milliardæren.

Det ble også arrangert flere møter hvor de skulle forsøke å løse uenigheten.

Røkke sier bakgrunnen for møtene var en VG-artikkel der Iversen ble navngitt og som Iversen mener ødela hans familieliv og muligheter for å jobbe.

Røkke sier Iversen ga ham skylden for dette, og at han krevde mellom 30-40 millioner kroner som såkalte «ti stille-penger».

«Retten finner det videre ikke tvilsomt at tiltalte ved truslene forsøkte å tvinge fornærmede til å utbetale til seg opp mot 20 millioner kroner, og at han dermed handlet forsettlig og med den hensikt å oppnå en uberettiget vinning», står det i den ferske dommen fra Oslo tingrett.

Iversen nekter for å ha forsøkt å presse Røkke for penger. Han hevder de har hatt et nesten 20 år gammelt samarbeid, og at han skal ha gjort flere oppdrag for milliardæren.

Denne forklaringen ble levnet lite ære av rette, som mener historien fremstår som oppkonstruert.

Ifølge Iversen var ett av oppdragene å «fjerne» finansmann Christer Tromsdal for 100 millioner kroner. Grunnen var at han skulle være i besittelse av et lydopptak som Røkke oppfattet som skadelig for ham.

Det endte med at Iversen skjøt Tromsdal i kneet i 2004, og ble pågrepet av politiet.

Dette var en sak levert fra VGs nyhetsapp Peil

Den gjør det lettere å henge med:
▫️ Kompliserte saker på en enkel måte
▫️ Rett på sak og null «clickbait»
▫️ Kjapp oversikt over den siste uken

Last ned Peil til Iphone eller Android, eller les mer på peil.no.