Publisert 22. aug. 2019
Hvorfor skaper Amazonas-brannene engasjement?

Brannene som herjer i regnskogen preger nyhetene og sosiale medier, og har ført til uenighet mellom politikere og naturvernere.

En sak levert fra nyhetsappen Peil.

Satellittbilder viser at det brenner 84 prosent mer i Amazonas nå enn på samme tid i fjor. Tusenvis av branner herjer – aldri før har det vært så mange.

Naturvernere beskylder Brasils regjering for brannene. De sier at Brasils president, Jair Bolsonaro, har oppfordret folk til å rydde skog, noe som har ført til branner.

Amazonas er viktig både for klimaet og for mennesker, dyr og planter som bor der. Regnskogen lagrer CO₂, men når trærne blir hugget eller brenner ned, slippes CO₂ ut i atmosfæren og bidrar til global oppvarming, skriver FN.

Klimaaktivister og naturvernere mener Bolsonaros regjering fremmer utvikling fremfor naturvern. De hevder Amazonas har lidd store tap siden Bolsonaro kom til makten i januar 2019.
Presidenten selv beskyldte miljøorganisasjoner for å tenne på brannene med vilje, som hevn mot hans politikk. Senere torsdag sa han at dette kun var mistanker.

Under #prayforamazonia sprer folk ordet om brannene på sosiale medier verden over. I mange poster kritiserer folk tradisjonelle nyhetsmedier for å ikke bry seg nok om brannene.

Det er vanlig at det brenner under tørkeperioder i Brasil, men noen av brannene kan også være startet av mennesker som vil rydde skog.
Tidligere har folk fått bøter for å avskoge Amazonas, men Bolsonaros regjering gir ingen straff.

Dette var en sak levert fra nyhetsappen Peil

Den gjør det lettere å henge med:
▫️ Kompliserte saker på en enkel måte
▫️ Rett på sak og null «clickbait»
▫️ Kjapp oversikt over den siste uken

Last ned Peil til Iphone eller Android, eller les mer på peil.no.

Rettelse: I denne saken sto det Amazonas er verdens største regnskog og produserer rundt 20 prosent av verdens oksygen, skriver CNN. Faktisk.no har ettergått denne påstanden og konkluderer med at den er feil. Forskerne Jon Lloyd ved Imperial College London og Yadvinder Malhi ved University of Oxford, mener at regnskogen forbruker omtrent like mye oksygen som den produserer. Opplysningene ble fjernet fra saken 30. august klokken 13.40.