Fem lyspunkter i corona-krisen

Publisert 22. mars 2020

– Jeg tok dessverre feil. Det er ikke første gang jeg tar feil, og det blir ikke siste gang heller, sier Zahid.

I slutten av februar uttalte han nemlig følgende om coronaviruset i et intervju med Dagsavisen:

«Alle jeg har snakket med i Norge mener det ikke er så farlig. Innen midten av mars snakker vi nok ikke om dette lenger. Jeg går høyt ut, men det er greit.»

– Jeg baserte meg på erfaringer vi har fra tidligere virus, som SARS og MERS, hvor man gjennom diagnostisering klarte å dempe epidemien i Asia. Jeg hadde et håp om at vi klarte å begrense spredningen også her. Det var nok litt ønsketenking fra min side, jeg beklager det, sier Wasim Zahid til VG noen uker etter Dagsavisen-intervjuet.

Les også: Slik takler kjendisene corona-krisen

Karin Beate Nøsterud
Foto: Karin Beate Nøsterud

Fem grunner til optimisme

Vi dykker litt inn i påstandene hans om grunner til å være positiv.

1. Du kan gjøre en forskjell.

– Det vi vet er at god hånd-og hostehygiene og karantene-regler er tiltak som fungerer. Det betyr at dette ikke er en håpløs situasjon, snarere tvert imot. Alle kan gjøre noe for å styre denne epidemien.

2. Covid-19 er et svakt virus

– Dette corona-viruset er hva vi kaller et «svakt virus». Vi kaller det også et «envelope virus» (konvoluttvirus). Det er fordi det er omgitt av en tynn membran som er lett å ødelegge med såpe og vann, eller sprit. Til sammenligning er for eksempel norovirus, som forårsaker oppkast og diaré langt vanskeligere å bli kvitt.

Gorm Kallestad / NTB scanpix
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Hvis det er et «svakt virus», hvordan vil det takle sommervarme?

– Det vet vi ikke, men mange virus blir mindre virksomme om sommeren. Det kan ha med både fuktighet og temperatur å gjøre, eller at vi er mer ute, og mindre tett i tett innendørs.

Trenger du kanskje denne? Tre nyheter som kan gjøre deg litt gladere

3. Vi kan lære av andre land

– Det er mange land som ligger ukesvis foran oss i bekjempelsen av epidemien, som Kina, Taiwan og Italia. Vi kan lære av tiltakene de har iverksatt.

VG har tidligere omtalt en italiensk lege, som slo full alarm fra innsiden av den italienske helsetjenesten. Han ba innstendig om at Norge måtte forberede seg.

THOMAS KIENZLE / AFP
Foto: THOMAS KIENZLE / AFP

4. Vitenskapen fungerer

– Stol på vitenskapen! Vitenskapsfolk jobber på spreng for å komme opp med en løsning, sier Zahid i youtube-videoen sin.

– Hva er status på den løsningen?

– Status er at det nå pågår rundt 80 kliniske studier som ser på medisin vi har fra før, og nye. Så testes de for å se hva som har effekt. Det testes blant annet medisiner utviklet mot SARS og MERS, noen tester medisiner mot hiv, som også er et virus, sier han til VG.

– En vaksine er utviklet, men man må undersøke om den er trygg og effektiv. Forhåpentligvis vil den være tilgjengelig om et år.

Se også: Roses for jobben i butikken

FLAVIO LO SCALZO / X06609
Foto: FLAVIO LO SCALZO / X06609

5. Ikke like farlig for barn

– Vi får ny kunnskap hele tiden, men tall tyder på at barn ikke får alvorlig sykdom. De vil sannsynligvis bli smittet, men ikke bli like dårlige sammenlignet med andre grupper.

– Hvem er det farligst for?

– Det er to ting vi peker på: Alder og underliggende sykdommer. Da er det sykdommer som hjerte- og karsykdommer, lungesykdommer og kreft, for eksempel. Det betyr ikke at man er dømt, men man kan sykere enn andre.

En rapport fra norsk intensivregister (NIF) viser at elleve av 34 corona-pasienter som var innlagt på norske intensivavdelinger tirsdag denne uken var under 50 år, og to var under 24.

22 av disse pasientene hadde tilleggssykdommer som kreft, astma og andre hjerte-, lunge- og karsykdommer.

Trenger du flere positive ting å tenke på? Det kan denne podkast-trioen gi deg!

Fem lyspunkter i corona-krisen

Nettaviser og nyhetssendinger overskygges ofte av dystre tall og skremmende fakta. Derfor kan det være viktig å tenke på at det faktisk finnes lyspunkter.

Én ting er innvirkningen situasjonen har på klimaet. VG skrev tidligere i uken om hvordan både Kina og Italia har sett en utslippsreduksjon på hele 30 prosent, og at i Kina alene kan det i løpet av året føre til mellom 50- og 100 000 unngåtte dødsfall.

Lege og youtuber Wasim Zahid har laget sin egen oversikt over hvorfor det er grunn til optimisme. Han vil også benytte anledningen til å beklage et tidligere utsagn. Sveip opp for å se hvorfor.