Knivbruken øker blant unge

Publisert 02. april 2019

Antallet knivtrusselsaker har økt med 34 prosent på bare fem år. I 2018 var det 240 tilfeller i Oslo og det vokser i flere norske byer. VG besøkte postmottaket på Lørenskog. I løpet av kort tid gjorde de flere beslag. Se hva de fant på videoen under.

Usikker på årsaken

– De siste månedene har det vært økende og bekymringsverdig bruk av våpen og kniv i det offentlige rom. Ikke bare blant unge, men også andre.

Ifølge NRK registrerte politiet i Oslo 21 knivstikkinger fra 1. januar til 25. februar. I samme periode i fjor var tallet 11. Denne utviklingen bekymrer politiet.

Les også: Frp vil ha nytt gjengprosjekt etter flere knivangrep i Oslo.

– De siste månedene har det vært økende og bekymringsverdig bruk av våpen og kniv i det offentlige rom. Ikke bare blant unge, men også andre.

Det sier politioverbetjent, Dag Harald Drevsjø (under), som jobber med forebygging i Oslo politidistrikt. Årsaken til utviklingen er han usikker på.

Les også: Mangler kapasitet til å etterforske gjengkriminelle.

Mattis Sandblad
Foto: Mattis Sandblad

– Det har jeg ikke noen forklaring på. Det jeg kan si er at vi får en del bekymringsmeldinger om at ungdom tar med seg kniv ut, nettopp fordi de er redde for å bli utsatt for kriminalitet.

- Fascinert og opptatt av kniver

Ragnhild Bjørnebekk (under) er voldsforsker ved Politihøgskolen. Tidligere i måneden fortalte hun TV 2 om sine teorier til hvorfor trenden har økt. Hun tror også grunnen er delt.

Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Det kan være alt fra fine kniver, til en stor og farlig kniv som machete. Det er blitt en greie med kniv hvor de har opparbeidet seg veldig gode kunnskaper om kniv. Ungdommene er utrolig fascinert og opptatt av kniver, de vil være sentrale i volden som oppstår, og da er kniven viktig, fortalte hun kanalen.

Les også: Fryktet hevnoppgjør etter macheteangrep.

– Kniven kan bli merkevare for gjengene, etter hvert skal de være bedre enn de andre gjengene med farligere kniver.

Les også: Ungdom filmer grov vold og bruker det til å true andre.

På spørsmål om gjengkriminalitet spiller inn, er Drevsjø på sin side veldig kontant.

– Nei. Det tror jeg er urelatert.

Knivbruken øker

Antall voldshendelser der kniv blir brukt er mange og økende. Nylig ble fem personer knivstukket på én helg i Norge, flesteparten i 20-årene. Nå slår politiet alarm.

Dramatisk økning

Lars Teigen er kontorsjef i tollregion Oslo og Akershus. Tollernes jobb er å stoppe ulovlige varer på vei inn i landet.

Stopper knivene

Mange bestiller knivene over nett. Toller David Tino Pokorra ved postmottaket på Lørenskog sier de beslaglegger mange kniver hver eneste dag.

Redde for kriminalitet

Politioverbetjent Dag Harald Drevsjø driver med forebyggende arbeid i Oslo politidistrikt. Han er bekymret over at så mange barn og unge bærer kniv.