Publisert 15. mai 2019
For og imot ansiktsgjenkjenning

San Francisco forbyr politiet å bruke teknologi for å kjenne igjen ansikter i etterforskning. Bør politi få bruke slike verktøy, eller går det mot folks rettigheter?

Slik bruker amerikansk politi metoden:
1. Først får de tak i et bilde av en mistenkt forbryter fra et overvåkingskamera.
2. Så putter de en skjermdump av bildet inn i et system for ansiktsgjenkjenning.
3. Det kommer så opp treff som matcher bildet fra en database av f.eks. førerkort, ettersom hvor like algoritmen mener de er.
4. Etterforskeren går gjennom resultatene for å finne en sannsynlig match, som så blir bekreftet gjennom mer politiarbeid.

FOR

Politiet hyller teknologiens kraft til å forbedre etterforskninger. En offiser sier de har identifisert bankranere, savnede personer og også drepte i bilulykker.

FOR

I motsetning til DNA-bevis som er dyrt og kan ta lang tid å få frem, koster ikke gjenkjenningssystemet mye etter at det er installert.

FOR

Forkjempere for teknologien mener også at det kan forhindre kriminalitet og peke ut mistenkte terrorister effektivt.

IMOT

Men systemet er ikke feilfritt. Motstandere er redd for at folk skal bli feilaktig dømt eller misbruke systemet.

Det er også få lover som sier noe om hvilke databaser systemene kan gå inn i, hvem som er i disse og når politiet kan skanne folks bilder.

IMOT

Motstandere mener det ofte brukes for å løse mindre saker. De frykter det kan utløse en eksplosjon i arrestasjoner for små kriminelle handlinger – slik som i Kina, hvor folk er blitt tatt for å stjele dopapir fra toaletter.

IMOT

I tillegg mener de at bruk av teknologien er i strid med personvernet og borgerrettighetene. De frykter også en effekt hvor folk blir bekymret for at man blir overvåket av regjeringen. Kilder: Aftenposten, NBC News, NRK.

NYHETER PÅ EN NY MÅTE

Lyst på flere saker presentert visuelt og konsist? Last ned nyhetsappen Peil til iPhone, Android eller les mer på peil.no.