– Jeg visste ikke at det var så ille

Publisert 13. feb. 2020

– Jeg visste at det har vært ille, men jeg visste ikke at det var så ille som dette. Dette er alvor.

Hun retter nå fingeren mot religiøse ledere på Sørlandet.

– Jeg opplever at mange av dem er mer opptatt av bibelsyn enn å se menneskene rundt seg. Vi har så mye forskning som peker på psykisk uhelse og selvmordstanker hos ungdom. Da synes jeg det er rart at ledere i de religiøse ikke tar dette på alvor, tør å være modige og er nysgjerrige på samfunnet som omgir dem.

Carina Johansen / NTB scanpix
Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

– Hva sier dette om holdningene på Sørlandet?

– Jeg tror mennesker, uavhengig av landsdel, er opptatt av å høre til i en flokk. Hvis man for eksempel da er i en konservativ menighet så kan det være en trussel å skille seg ut. For mange er det nok også en reell frykt å akseptere slike ting. «Kommer jeg til helvete for å mene dette?», spør Larsen retorisk.

Hun legger til at hun er opptatt av at folk skal få mene det de vil, men at man som leder har et ansvar for å vite hva slags holdninger du bidrar til å opprettholde.

Jarl Fr. Erichsen
Foto: Jarl Fr. Erichsen

Hun sier at hun selv har opplevd det hun beskriver som usikkerhet og skepsis rundt FRI fra samfunnet øvrig.

– Hvis vi for eksempel skal booke lokale til et event, så kan vi oppleve at personen i andre enden av telefonen blir tankefull. Heldigvis opplever vi samtidig at holdningene går i rett retning, og særlig ordførere i kommunene i Agder har tatt ansvar for holdningene til homofile.

Larsen (til venstre i midten) sammen med tidligere ordfører i Kristiansand, Harald Furre (til venstre) og leder i FRI Ingvild Endestad (til høyre i midten).
Larsen (til venstre i midten) sammen med tidligere ordfører i Kristiansand, Harald Furre (til venstre) og leder i FRI Ingvild Endestad (til høyre i midten).  
Foto: Lars Verket

Wiggo Skagestad er hovedpastor i frikirkemenigheten Filadelfia i Kristiansand, en av landets største med 1300 døpte medlemmer. Han er ikke overrasket over forskerens funn.

– Jeg tror anslaget på én av fire er for lavt. Jeg tror det er mange flere som er uenige i dette, selv om vi ikke har foretatt noen undersøkelse blant våre medlemmer, sier Skagestad.

Kai Steffen Østensen
Kai Steffen Østensen 
Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Leder av Agder og Telemark bispedømmeråd, Kai Steffen Østensen, har kommentert tallenes tale i Fædrelandsvennen.

– Dette viser at vi fortsatt har en jobb å gjøre med å få folk til å anerkjenne mangfoldet. Men jeg synes takhøyden er løftet, ikke minst i Den norske kirke, sier han.

Og han har rett i at takhøyden faktisk er løftet.

Tidligere undersøkelser fra 2008 og 2018 viser at skepsisen til homofile seksuelle forhold har gått ned i hele Norge, og at tallene fra 2019 viser at Agder tross alt er blitt mindre i «utakt» med resten av landet.

– Jeg visste ikke at det var så ille

Én av fire sørlendinger er negative til at homofile har sex, viser en ny forskningsrapport. – Jeg blir lei meg, oppgitt og sint, sier lederen for FRI Sør.

I fjor ble det gjort en undersøkelse som kartla religion og livssyn i Norge. Der fikk over 4000 personer spørsmål om hvordan de stilte seg til påstanden «Det er ikke galt i det hele tatt at voksne av samme kjønn har et seksuelt forhold». Det var Fædrelandsvennen som først omtalte saken.

På landsbasis svarte én av ti nordmenn at de var «helt uenig» eller «uenig». I Vest-Agder er tallet én av fire. – Dette er klart høyest i hele landet, og en stor forskjell fra gjennomsnittet i Norge, sier Tore Witsø Rafoss, forskeren bak undersøkelsen, til avisen.

Anna Charlotte Larsen er leder i FRI Sør, en forening som jobber for mer kjønns- og seksualitetsmangfold. Hun reagerer sterkt på holdningene i landets sørligste del. – Det er kjipt. Det er skikkelig, skikkelig kjipt, sier hun til VG, og vil nå se en endring hos religiøse ledere.