Kjøreskolene åpner igjen – advarer mot lange køer på førerkort

Publisert 07. mai 2020

Knut Arild Hareide (KrF) bekrefter at skolene blir åpnet igjen, men advarer om lange køer.

– Som del av regjeringens plan for gradvis gjenåpning av landet kan nå også trafikkopplæring og praktiske førerprøver i personbil starte opp igjen, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide. Men køene blir lange.

Samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF)
Samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) 
Foto: Terje Pedersen

Mange har ventet lenge.

– Uten førerkort blir lærlingtiden krevende å gjennomføre. Jeg er avhengig av å komme meg på jobb i store geografiske områder, der vi har oppdrag, sier Julian Trones (18) fra Namsskogan.

Han skulle kjørt opp ved Trafikkstasjonen i Stjørdal fredag 13. mars, dagen etter at Statens vegvesen stengte dørene.

– Nå må foreldrene mine stå opp klokken 06 og kjøre meg tre mil hver vei. Jeg håper myndighetene snart kan åpne opp igjen for oppkjøring, sier Trones. 

Julian Trones trenger bil for å kunne fullføre læretiden på arbeidsplassen.
Julian Trones trenger bil for å kunne fullføre læretiden på arbeidsplassen. 
Foto: Privat

Kirsti Leirtrø (Ap) spurte samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) om status på førerkortopplæring og oppkjøring.

Hareide svarer at det må påregnes lange køer.

– Det må også tas hensyn til at en del sensorer er i risikogruppe for corona. Det vil derfor ta tid før situasjonen er normalisert, skriver Hareide i svaret.

Trafikkskolene har utarbeidet et forslag til smittevernregler, som de sier de vil følge.

Leirtrø berømmer Hareide for at han tar vare på sensorene i Statens vegvesen, men sier at problemet er stort.

– Også i fjor ble det lange køer fordi det er for få sensorer. Det viser at omorganiseringene og sentraliseringene av Statens vegvesen ikke har vært vellykket. Mange sensorer har sluttet. Det må ansettes flere, sier Leirtrø.

Statens Vegvesen anslår at omlag 40 prosent av de 15.000 som venter på førerprøve, er helt ferdig med opplæringen og klar for prøven. Kø blir det uansett.

- Vi har lagt planer for å få unna så mye som mulig når vi får lov. Det skal ikke stå på oss. Vi har kartlagt sensorer som er i risikogruppen for Covid-19. Når de tas ut vil det svekke kapasiteten noe, sier Harsem.

Han opplyser at selv om mange trafikkstasjoner vil være sommerstengt, vil mange av dem likevel ha tilbud om oppkjøring.

Ifølge Harsem er Statens vegvesen forberedt på å starte med førerprøver i neste uke. dersom regjeringen offisielt bekrefter det.

Stortingspolitiker Morten Stordalen (FrP) mener det er på tide.

– Det er bra at de åpner opp igjen. Det er uforståelig at det har vært tillatt å sitte tre i baksete på en taxi, men forbudt med elev og lærer i en kjøreskolebil, sier Stordalen.

NAF støtter åpningen.

- Vi vet at mange unge har ofret mye etter at koronakrisen traff oss. Skole, utdanning, venner og deltidsjobber. Nå får de mulighet til å komme i gang med noe som er viktig for mange unge, kjøreopplæringen, sier Stig Skjøstad, administrerende direktør i NAF, Norges Automobil-Forbund.

Kjøreskolene åpner igjen

Julian Trones (18) er en av 15.000 som venter på å få ta billappen. Samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) advarer mot lange køer når de åpner igjen.