Politiet om skoletruslene: - Vi mistenker at det er et program

Publisert 30. jan. 2020

– Det kommer nye trusler hver dag, og det varierer hvilken plattform de kommer på. Det er ikke lenger bare her i politidistriktet de kommer, men i hele landet. Det har blitt et nasjonalt fenomen, sier Geir Oustorp til VG.

Han er seksjonsleder for forebyggende kriminalitet ved sørøst politidistrikt. Politiet opplyste tirsdag at skoler landet over har mottatt over 190 trusler.

På spørsmål om elever bør føle seg utrygge, svarer han slik:

– Varslene er like, uansett hvilken plattform de kommer på. Vi mistenker at det er et program hvor en fyller ut hva setningen skal si og så fyller den det ut på skolens kanaler. Det gir meldingene et veldig personlig preg, og jeg skjønner at det kan skape frykt og usikkerhet, sier Geir Oustorp til VG.

– Bør elever føle seg utrygge?

– Hver enkelt av truslene som kommer blir vurdert enkeltvis og frem til nå er faren ved alle truslene ansett som lav. Vi har derfor bedt fylkeskommunene holde skole som vanlig, sier Oustorp.

Han varsler likevel at det vil være mer synlig politi i nærheten av norske skoler i tiden fremover.

– Det er ikke fordi det skjer noe negativt. Det er for å skape trygghet, sier Oustorp.

I en pressemelding onsdag kveld skriver Politidirektoratet følgende:

– Politiet vurderer alltid om det er fare for liv og helse når vi mottar tips eller når trusler fremmes. Vi følger trusselen tett opp, og vurderer fortløpende situasjonen og behov for å sette inn eventuelle tiltak, sier Jørn Schjelderup.

– De fleste tar det med ro

Privat
Foto: Privat

Frida Anine Hagen (18) går på Drammen VGS og er fylkesleder i Elevorganisasjonen i Viken. Skolen har mottatt flere trusler de siste ukene.

– De fleste tar det med ro, men det er fortsatt viktig å være obs på at mange fortsatt blir redde. Det viktigste er at skolene tar vare på elevene og er obs på at ikke alle tar situasjonen like godt, sier Hagen.

Hun sier at hverken hun eller andre i klassen har vært redde på skolen.

– Folk var kanskje litt på kanten først, men det er ingen som har droppet å dukke opp på skolen eller vært spesielt redde i timene.

Trener på slike situasjoner

Kristine Novak er rektor på skolen til Frida. Hun skryter av samarbeidet med fylkeskommunen og politiet, og sier at de trener på situasjoner som det de opplever nå.

– Selv om politiet sier at truslene ikke er reelle, er det likevel nødvendig å trene på det, sier Novak.

Skolen har mottatt flere trusler de siste ukene - alle identiske med trusler andre skoler har fått, ifølge rektoren.

– Mange elever blir ikke redde av truslene, men noen av dem blir jo det. Da er det viktig at vi er klare for å ta vare på dem, sier hun og kommer med følgende oppfordring til norske elever:

– Ikke misbruk sosiale medier. Vi har nå opplevd hvordan det skaper unødig frykt og utrygghet, sier Novak.

Bastian Lunde Hvitmyhr, VG
Foto: Bastian Lunde Hvitmyhr, VG
POLITIET: SKOLETRUSLER OVER HELE LANDET

Nesten hver dag kommer det nye trusler mot skoler. Meldingene er tilpasset hver skole, og politiet skjønner at det kan skape frykt. Sveip opp og les politiets teori.

FIKK MELDING OM SKOLESKYTING

Mange skoler i Viken har fått trusler. Frida (18) er fylkesleder i Elevorganisasjonen og opplever at skolene og politiet har kontroll.

Rektor ved Drammen VGS sier de trener på situasjoner som de opplever nå, og at de tar høyde for at noen blir redde selv om politiet betegner faren som lav.

POLITIET SER ET MØNSTER

Truslene har et veldig personlig preg, sier politiet. De tror de mistenkte bruker et program for å sende ut meldingene.