Ting som ikke er greit på TikTok

Publisert 23. april 2020

TikTok ble lansert av det kinesiske selskapet ByteDance i september 2017 og erstattet daværende Musical.ly.

Det har blitt et av de mest populære sosiale nettverkene i verden med over 1,5 milliarder brukere og er større enn Instagram.

AFP
Foto: AFP

Appen har gang på gang måtte svare på kritikk:

1
TikTok beskyldes av flere amerikanske politikere for å dele brukerdata med kinesiske myndigheter, ifølge Reuters. Selskapets amerikanske sjef Vanessa Papas avviser dette.

2
TikTok beskyldes også for å spionere på og avlytte brukere. Reddit-sjef Steve Huffman fyrte løs sist måned: – De lytter alltid, avlyttingsmetodene deres er rett og slett skremmende og jeg kunne ikke fått meg selv til å installere enn app som det der på mobilen min.

TikTok kaller anklagene for grunnløse.

3
I desember viste det seg at TikTok hadde en omstridt metode for å begrense netthets. De ga innlegg fra blant andre homofile og overvektige mindre rekkevidde. Dette ble droppet kort tid etter det ble kjent.

4
Det har blitt avslørt en rekke ganger at TikTok har sensurert innhold som kinesiske myndigheter ikke liker. Blant annet måtte de beklage etter å ha fjernet en viral video som fordømte kinesiske myndigheters behandling av muslimer i Xinjang-regionen.

Ting som ikke er greit på TikTok

Bryter man med retningslinjene kan man bli kastet ut. Men appen kan også gjøre store feil.

TikTok har den siste tiden fått mye kritikk for det de sletter. Artisten Lizzo (31) opplevde i mars at bilder av henne i bikini ble tatt bort, melder Buzzfeed.

Det skjer ikke med veltrente jenter, påpeker amerikaneren med 8,3 millioner følgere.

Rykter og propaganda er et stort problem på TikTok, og vil ifølge selskapet føre til sletting og utestengelse. Akkurat nå deles det mye feil informasjon om coronaviruset. Det har ført til at WHO har inntatt plattformen.

Det flommer over av «challenges», selv om flere er ulovlige. Folk har utfordret hverandre både til å spise vaskemiddel og sette fyr på iPhone-ladere, før TikTok har fjernet innholdet.

I retningslinjene sine lover TikTok å slå hardt ned på truende og støtende innhold rettet mot folk med en annen hudfarge, legning eller religion. Likevel har nettstedet Vice tidligere funnet flere kontoer med nazistisk innhold.