Dette er russens reserveplaner

Publisert 18. mars 2020

– Vi må gjøre det beste ut av det. Det viktigste nå er ikke akkurat russetiden.

Det sier Karen Bakstad Dammen fra gruppen Glorious 2020.

Gruppen har nettopp fått russetøyet sitt, og ville feire dette sammen. Nå vil de prøve å ta de viktigste sammenkomstene over nett.

– Det hele er jo litt rart, det var ikke dette vi så for oss. Men jeg håper det kan være en løsning for flere. Det var gøy å se hverandre.

Hun understreker at selv om ting ser rart ut i øyeblikket, så har de fått en smak på russelivet likevel.

– Feiringen begynner jo tidlig, mange begynte allerede i fjor. Så vi har fått deltatt på noen fester før dette skjedde.

Les også: – Har det klikka for denne generasjonen?

Privat
Foto: Privat

– Uvant, men kjempekoselig!

Gruppen Berusalem 2020, fra Oslo, har gjort det samme.

– Vi var alle skeptiske, men noen av gjorde det likevel. Vi ringte hverandre over Google Hangout, videochattet og festet med hverandre over video, forteller Vilde Elise fra gruppen.

– Og dommen?

– Det var uvant og rart, men samtidig superkoselig! Jeg anbefaler alle som har planlagt fester fremover å droppe den, og heller ta det over en videochat.

Prøveprosjektet ble en suksess. Og selv om jentene selvfølgelig krysser fingrene for at ting normaliserer seg, forbereder de seg på det verste.

– Det er nok store muligheter for at russetiden vår blir en «online-russetid». Til helgen har vi planer om å stryke merker, og fikse russebuksene våre på videochat, og feire etterpå.

Privat
Foto: Privat

Linn (19) leverte russedressen sin

For andre er det ikke lenger så viktig å være russ. Linn Veshovde fra Egersund returnerte tirsdag alle russeeffektene hun har kjøpt.

– Jeg føler ikke jeg får nok utbytte av det nå. Da vil jeg heller få pengene igjen, og spare dem og bruke dem en dag jeg faktisk trenger det.

Hun synes ikke valget var vanskelig.

Sett denne? Hva er forskjell på epidemi og pandemi?

– For min del var det en enkel beslutning. Det handler ikke lenger for min del å være russ. Det gjelder å ta vare på hverandre og forebygge smitte, så vi så fort som mulig kan gå tilbake til en noenlunde normal hverdag, sier hun.

Privat
Foto: Privat

Gruppen Ezy Ryders 2020 fra Stavanger har tenkt i retning spill. De sier de vil bruke klassikeren Club Penguin til møter.
– Vi krysser fingre og tær, men både vi og mange andre grupper har brukene klare, sier gruppen.

Russetid i sommer?

Mange har et håp om at ting skal normalisere seg så snart som mulig. Naturligvis også russen.

VG har tidligere skrevet om Facebook-gruppen «La oss utsette RT til sommeren», som i skrivende stund har over 10.000 medlemmer.

Marita Knutsen (19) er én av personene bak gruppen.

– Gruppen er en åpen diskusjon for å prøve å få til en felles feiring. Vi er flere som har snakket om at det er kjipt at vi ikke får feire russetiden sånn som vi trodde, sier hun.

Privat
Foto: Privat

Frir til kommunen sin: – Vi vil hjelpe

VG har også omtalt tre avgangselever ved Ytre Namdal videregående skole, som har kommet med et tilbud til Nærøysund kommune. De ønsker nemlig å vie russetiden sin til å hjelpe der det trengs. Det var Namdalsavisa som først omtalte saken.

Charlotte Lothe Nilsen (18), Nora Ulsund Sinkaberg (19) og Ingrid Marie Eidshaug (19) har stilt seg til disposisjon for kommunen.
Charlotte Lothe Nilsen (18), Nora Ulsund Sinkaberg (19) og Ingrid Marie Eidshaug (19) har stilt seg til disposisjon for kommunen.  
Foto: Privat

Russepresident Ingrid Marie Eidshaug sier at de gjerne vil stille opp for Nærøysund kommune:

– Vi kan for eksempel levere mat og handle for dem som ikke klarer det selv, sier hun til VG. Det var Namdalsavisa.no som først omtalte saken.

På skolen er de rundt 38 rødruss, og mange har uttrykt seg positive til initiativet.

– Tilbudet står der, så er det opp til kommunen. Vi håper jo at situasjonen roer seg, og at ikke det egentlig blir behov.

– Det ser ut til å bli en «online-russetid»

Utsettelse, nettløsninger og frivillig arbeid. Det ser ut til å bli en annerledes russetid enn den mange så for seg etter corona-virusets utbrudd i Norge.

Politiet har flere ganger advart russ, unge og andre mot å samles til festligheter. Mange steder drodles det derfor flittig hvordan russefeiringen skal markeres på andre måter. Mange har alternativene klare.

Det finnes for eksempel gode online-løsninger. Berusalem 2020 og Glorious 2020 har arrangert fester på sitt vis. Sveip opp for å se lese hvordan det funker med fester på videochat.