5 grunner til at vi elsker «Normal People»

Publisert 21. juni 2020
BBC / Hulu / NRK
Foto: BBC / Hulu / NRK

1. Gjenkjennbart

En av grunnen til at «Normal People» er blitt så populært, er at serien tar opp temaer alle kan kjenne seg igjen i, ifølge Marte Hedenstad i Filmpolitiet på NRK P3.

– Den tar opp temaer som å flytte til en ny by, å prøve å finne sine folk, føle at man kanskje ikke passer helt inn, angst, depresjon, det med at livet kanskje ikke ble akkurat som du hadde tenkt. Og så den store kjærligheten oppå det hele. Alle disse tingene er ting som man på ett eller annet nivå kanskje har vært gjennom selv, sier Marte.

BBC / Hulu / NRK
Foto: BBC / Hulu / NRK

2. Troverdig

– «Normal People» skildrer alle disse tingene på en veldig nær og troverdig måte, som gjør at den treffer noe i oss, sier Filmpolitiet-Marte.

– Den tar det som egentlig er en klisjé, og gjør den til noe ekte med mer substans, svarer hun på spørsmål om hvorfor hun likte serien så godt.

Les også: Derfor fikk serien sekser på VG-terningen

BBC / Hulu / NRK
Foto: BBC / Hulu / NRK

3. God kjemi

– Jeg forelsket meg umiddelbart i de to hovedrollene, Marianne og Connell. Altså, Daisy Edgar-Jones og Paul Mescal har en helt unik kjemi sammen på TV-skjermen, noe som gjør at de føles som ekte mennesker, sier Marte.

4. Større historie

Selv om historien er fortalt ferdig for denne gang, har serieskaperne greid å lage karakterer som lever videre, mener Marte.

– Marianne og Connell har på en måte et liv som strekker seg utenfor tv-ruten, og som gjør at jeg bryr meg veldig mye om hvordan det går med dem.

BBC / Hulu / NRK
Foto: BBC / Hulu / NRK

5. «Ekte» sex

«Normal People» har blitt hyllet for å vise sex på en virkelighetsnær og troverdig måte, blant annet av Vulture og Vanity Fair. Og det er kanskje ikke så rart at sexscenene får mye oppmerksomhet – hele 41 minutter av serien er nemlig sex.

– De rå og lidenskapelige intime scene føles ekte og delikat portrettert – ofte uten musikk eller andre triks fra produksjonen som vanligvis brukes for å forsterke det emosjonelle i dem, skriver CBS.

Se video: Sexscenene hylles:

Ingen planer om ny sesong

Fans over hele verden vil vite hva som skjer videre med Marianne og Connell, som aldri får det til å klaffe helt mellom seg. Foreløpig ser det ikke ut til at de får ønsket sitt oppfylt.

I begynnelsen av mai spurte The Hollywood Reporter produsenten for serien, Ed Guiney, om planene for en oppfølger. Han svaret da at de ikke jobber med en sesong to, og la til at det føles som de har fortalt en komplett historie om karaktenes liv, men:

– Kanskje ligger det en versjon av det lengre frem i tid.

Richard Shotwell / Invision
Foto: Richard Shotwell / Invision

Også regissør Lenny Abrahamson avviser planer om en oppfølger. Det sa han til Radio Times i slutten av april. I intervjuet sier Abrahamson at han kunne tenke seg å besøke karakterene igjen om ti år.

– Jeg fantaserer om å se om ti års tid hvor karakterene er etter ti år, hvis jeg ikke er for falleferdig da, sa regissøren, som fyller 54 år i år.

Serien følger boken den er basert på ganske tett, men avslutningen er litt annerledes. Skjebnen til Marianne og Connell er ikke like endelig i serien som i boken.

BBC / Hulu / NRK
Foto: BBC / Hulu / NRK

– Jeg tror at det som er så fantastisk med boken er at det føles avsluttet, sa Paul Mescal, som spiller Connell, i et intervju med NME.

På spørsmål om en sesong to, svarte han:

– Jeg tror det er et spørsmål som Sally (Roonye, journ.anm.) og de andre bør svare på, men jeg melder meg til å spille Connell.

Edgar-Jones sa seg enig:

– Ja, absolutt.

Les også: Stjel stilen fra serien

Ny serie fra suksessforfatteren

Det samme teamet som har laget «Normal People», jobber med å ta Sally Rooneys debutroman, «Conversations with friends» til skjermen.

– Den er jo en slektning av «Normal People» på et vis, men også veldig annerledes, sa produsent Guiney til The Hollywood Reporter i mai.

HENRY NICHOLLS / X06612
Foto: HENRY NICHOLLS / X06612

Historien følger Frances og Bobbi, et par collegestudenter i Dublin med en fortid som kjærester. Det hele kompliseres når et gift par, Melissa og Nick, kommer inn i livene deres.

Det er ikke bekreftet når den nye serien slippes, skriver Radio Times. Utvikling og produksjon av «Conversations with friends» er fortsatt på et tidlig stadium.

Disse seriene kan du se nå

Filmpolitiets Marte Hedenstad anbefaler disse tre seriene for deg som har sett ferdig «Normal People», og lurer på hva du skal se nå.

1. «Looking for Alaska»

Alfonso Bresciani / Hulu
Foto: Alfonso Bresciani / Hulu

Hvis du likte «Normal People», så MÅ du se «Looking for Alaska», som ligger på HBO Nordic. Serien handler om Miles, som flytter fra familien sin i Florida for å gå på internatskole i Alabama. Det møter han den vakre og litt gåtefulle jenta Alaska, spilt av norske Kristine Frøseth. Denne serien tar for seg mye av den samme tematikken som «Normal People», og pakker det inn i en varm sommer fylt av deilig popmusikk.

2. «Derry Girls»

Ian West / PA Wire
Foto: Ian West / PA Wire

Hvis du forelsket deg i Irland da du så «Normal People», er det bare å sjekke ut «Derry Girls» på Netflix. Denne serien foregår riktignok i Nord-Irland, men er altså en liten perle av en high school-komedie. Serien er satt til starten av 90-tallet, da det var store problemer og konflikt i landet. Vi føler Erin og vennegjengen hennes på videregående, i en tid der alt som skjer føles som det viktigste som har skjedd i livet. Serien er veldig morsom, og stappfull av artige rollefigurer som du kommer til å bli glad i. Ny sesong kommer i august, så det er bare å begynne på den første nå.

3. «Fleabag»

Amazon Studios
Foto: Amazon Studios

Hvis du ikke har sett «Fleabag»: Du MÅ se «Fleabag». Den ligger i Amazon Prime Video og handler om en dame som bor i London og forsøker å navigere livet sitt, med en jobb som går litt trått, en familie som er litt vanskelig å håndtere og et kjærlighetsliv som ikke går helt som hun hadde tenkt, samtidig som hun prøver å prosessere en traumatisk opplevelse. Denne serien har vunnet en haug med priser. Den er rar, morsom, fin, sår, vond. Alt på én gang. Og Phoebe Waller-Bridge er helt fantastisk i hovedrollen. Se den.

Derfor elsker vi «Normal People»

BBC-serien «Normal People» har høstet fantastiske anmeldelser, og blitt en seersuksess. På NRK har nær 300.000 i snitt sett hver episode. Men hvorfor elsker vi å se Marianne og Connell ikke få det helt til?
Sveip videre for 5 grunner.

«Normal People» er basert på Sally Rooneys roman med samme navn, som kom ut i 2018.