Publisert 15. okt. 2019
Hvorfor kurderne ikke har et eget land

Det er nokså kaotisk i Syria etter at Tyrkia invaderte landet i sin kamp mot kurdiske styrker. Her kan du lære litt om kurderne.

En sak levert fra VGs nyhetsapp Peil.

Kurdere regnes som den største folkegruppen i verden uten en egen stat. De er rundt 30 millioner mennesker og bor i et område de kaller Kurdistan, som strekker seg over deler av Tyrkia, Syria, Irak og Iran.

Etter første verdenskrig (1914–1918) ble det diskutert om Kurdistan skulle bli en egen stat, da de europeiske stormaktene skulle dele inn Midtøsten slik vi kjenner det i dag.

Men det endte med at kurderne ble splittet mellom Tyrkia, Syria, Iran og Irak. Siden den gang har mange kurdere hatt et konfliktfylt forhold til de fire landene.

Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK) har kjempet for kurdernes frigjøring og rettigheter. Men PKK har også drevet krig, særlig mot Tyrkia, og den kurdiske militærgruppen YPG er nært knyttet til PKK.

USA har vært allierte med YPG-militsen og har hatt soldater i Syria for å kjempe mot terrorgruppen IS. Tidlig i 2019 ble IS nedkjempet, og USA begynte å trekke ut sine militære styrker fra Syria i oktober.

Nesten med en gang begynte Tyrkia angrepet som nå skjer nord i Syria. Det er nettopp nord i Syria ved grensen til Tyrkia at den kurdiske YPG-militsen har hatt kontrollen i flere år, noe Tyrkia frykter fordi:

1. Tyrkia mener YPG er terrorister.

2. Tyrkia frykter at kurderne vil klare å etablere Kurdistan som en egen stat.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sier han ikke vil stanse angrepene før Tyrkia har fått en sikkerhetssone 30 km inn i Syria – et område kontrollert av den kurdiske militsen.

Dette var en sak levert fra VGs nyhetsapp Peil

Den gjør det lettere å henge med:
▫️ Kompliserte saker på en enkel måte
▫️ Rett på sak og null «clickbait»
▫️ Kjapp oversikt over den siste uken

Last ned Peil til iPhone eller Android, eller les mer på peil.no.