Krisetall for Oslo, særlig på vestkanten

Publisert 17. feb. 2020
Frode Hansen, VG
Foto: Frode Hansen, VG

I 2019 søkte i overkant av 4700 elever i Oslo seg inn på studieforberedende utdanningsprogram. Rett i overkant av 1700 søkte seg inn på en av de ulike yrkesfagene i hovedstaden, ifølge Utdanningsetaten.

Men særlig lave tall finner man på vestkanten. Blant dem som søkte yrkesfag i Oslo i 2016, var det bare seks prosent som kom fra skoler i Oslos vestlige bydeler. Seks prosent utgjør 84 elever.

– Generelt er det sånn at dette gjenspeiler hva som har status i vårt samfunn. I Oslo, og særlig på vestkanten, er det mange akademikere. Dermed er det lett at foreldres yrkesvalg går i arv. Dette må vi bort fra, sier byråd for for oppvekst og kunnskap i Oslo, Inga Marte Thorkildsen, til VG.

Til sammenligning søkte over 3700 av 7200 elever seg inn på yrkesfaglig i Hordaland i 2019, hvor Norges andre største by ligger. Det viser Hordaland fylkeskommune sine tall. Det bor flere folk i Oslo enn i Hordaland, men det er altså markant færre som søker seg mot yrkesfag.

Men selv om Oslo-tallene er lave, var det enda større mangel på elever til de yrkesfaglige linjene for bare få år siden. I 2016 søkte i overkant av 4600 Oslo-elever seg inn på studieforberedende linjer, mens nærmere 1300 valgte yrkesfag.

– Yrkesfag gir ofte sikrere jobbmuligheter, og man kan begynne å tjene penger mye tidligere. Dessuten er yrkesfagene i rask endring, og stadig nye muligheter åpnes også for folk som velger å bli fagarbeidere. Samfunnet vårt er avhengig av at flere velger yrkesfag, fortsetter Thorkildsen.

Skolevalg: Raske penger eller rik på sikt?

1. mars går fristen for å velge linje på videregående ut. Hva bør du velge hvis du vil tjene mest mulig? Lærlingen Sophie (20) sier pengene motiverte henne til å søke rørlegger-linjen.

Lønn eller studielån?

En person som har gått yrkesfag tjener i gjennomsnitt 443.040 kroner når hen er ferdig som lærling som 20-åring.

En som tar høyere utdanning har på dette tidspunktet mest sannsynlig studiegjeld på over 145.000 kroner.

Selv om det kan være gode penger å tjene når man er ferdig som lærling, tjener de som tar høyere utdanning mer etter hvert.

En som tar pleie- og omsorgsfag på videregående, tjener i snitt nesten 33.900 kroner i måneden. En som tar en master eller doktorgrad innen helse tjener i snitt over 64.000 kroner i måneden.

Var skolelei

Sophie Ålandslid Grühn (20) er for tiden rørlegger-lærling. Hun sier hun valgte dette yrket fordi hun er praktisk anlagt.

Hun forteller at hun stortrives med yrket, men at hun skulle ønske det var flere jenter som søkte. Hun har fått en del reaksjoner på sitt valg.

– Folk synes det er veldig rart og så er det noen som synes det er veldig kult og, sier hun.

Krisetall i Oslo

Annenhver elev i Norge søker seg inn på yrkesfaglige linjer. I Oslo er tallene helt annerledes. I 2016 søkte bare én av fem seg til yrkesfag, men de siste årene har det vært en liten bedring.