I 2019 søkte i overkant av 4700 elever i Oslo seg inn på studieforberedende utdanningsprogram. Rett i overkant av 1700 søkte seg inn på en av de ulike yrkesfagene i hovedstaden, ifølge Utdanningsetaten.
Men særlig lave tall finner man på vestkanten. Blant dem som søkte yrkesfag i Oslo i 2016, var det bare seks prosent som kom fra skoler i Oslos vestlige bydeler. Seks prosent utgjør 84 elever.
– Generelt er det sånn at dette gjenspeiler hva som har status i vårt samfunn. I Oslo, og særlig på vestkanten, er det mange akademikere. Dermed er det lett at foreldres yrkesvalg går i arv. Dette må vi bort fra, sier byråd for for oppvekst og kunnskap i Oslo, Inga Marte Thorkildsen, til VG.
Til sammenligning søkte over 3700 av 7200 elever seg inn på yrkesfaglig i Hordaland i 2019, hvor Norges andre største by ligger. Det viser Hordaland fylkeskommune sine tall. Det bor flere folk i Oslo enn i Hordaland, men det er altså markant færre som søker seg mot yrkesfag.
Men selv om Oslo-tallene er lave, var det enda større mangel på elever til de yrkesfaglige linjene for bare få år siden. I 2016 søkte i overkant av 4600 Oslo-elever seg inn på studieforberedende linjer, mens nærmere 1300 valgte yrkesfag.
– Yrkesfag gir ofte sikrere jobbmuligheter, og man kan begynne å tjene penger mye tidligere. Dessuten er yrkesfagene i rask endring, og stadig nye muligheter åpnes også for folk som velger å bli fagarbeidere. Samfunnet vårt er avhengig av at flere velger yrkesfag, fortsetter Thorkildsen.