Publisert 12. nov. 2019
Kommer Trump til å miste makten?

Riksrettssaken mot president Donald Trump tar for alvor av med offentlige høringer denne uken. Her er noen av argumentene for og imot riksrett.

En sak levert fra nyhetsappen Peil.

SAKEN:

Trump ringte Ukrainas president i sommer og ba om et par tjenester, en av dem var å starte en etterforskning av sin kanskje største rival, Joe Biden.

Kjernen i saken er om Trump misbrukte sin presidentmakt til å «manipulere» neste års presidentvalg i USA ved å prøve å sverte sin mulige motstander. Sveip videre for CNNs gjennomgang av fakta i saken.

FOR AT TRUMP MÅ GÅ:

Flere amerikanske diplomater har sagt at den ukrainske presidenten ble bedt om å offentliggjøre at han ville starte en etterforskning av Biden.

Det hevdes at Trumps plan var å skade Bidens valgkampanje, og at det ikke handlet om å bekjempe korrupsjon i Ukraina, som Trump påstår.

FOR AT TRUMP MÅ GÅ:

Vitner sier at USA truet med å nekte den ukrainske presidenten et besøk i Det hvite hus hvis etterforskningen uteble, samt at 391 mill. dollar i militær støtte ikke ble utbetalt.

Å rette slike trusler mot et land, som USA er alliert med, kan oppfattes som at Trump lar sine egne politiske interesser gå foran hva som er bra for USA.

FOR AT TRUMP MÅ GÅ:

Flere peker på at Trump ba om en «quid pro quo», altså en tjeneste for en tjeneste, i telefonsamtalen. Dette sammenligner flere med å komme med bestikkelser, noe som er listet opp som et brudd på den amerikanske grunnloven.

FOR AT TRUMP MÅ GÅ:

I tillegg hevder en av USAs tidligere ambassadører til Ukraina, Marie Yovanovitch, at hun ble presset til å gå av.

Ifølge henne var Trump på utkikk etter en ambassadør som «kunne tjene hans interesser bedre», noe som også kan støtte teorien om at Trump setter sine egne politiske interesser høyere enn USA sine.

MOT AT TRUMP MÅ GÅ:

Trumps allierte har klaget på prosessen fra starten, og mener hans politiske motstandere har nektet ham rettigheter som en tiltalt i en straffesak skal ha (selv om reglene for en straffesak ikke gjelder her).

Dette kan føre til at de som vitner i saken ikke får nok motstand, og republikanerne kan hevde at etterforskningen av Trump blir for ensidig.

MOT AT TRUMP MÅ GÅ:

Et annet argument er at en amerikansk president har veldig mye makt når det kommer til utenrikspolitikk. Dermed er det nesten umulig for Trump å misbruke denne makten, hevdes det, ettersom han står så fritt til å bestemme selv.

Trumps advokater understreker at Trump står fritt til å håndtere kontakten med Ukraina slik han vil.

MOT AT TRUMP MÅ GÅ:

Republikanerne vil nok stadig minne om at det skal veldig mye til for å bli stilt for riksrett i USA, og at det vil koste landet veldig mye dersom Trump blir dømt.

Det er tredje gang i historien at det er startet en riksrettsprosess mot en president i USA. De to andre gangene ble ikke presidentene dømt.

MOT AT TRUMP MÅ GÅ:

Et annet argument mot å stille Trump for riksrett at det ikke er bevist at det ble inngått noen avtale med Ukrainas president.

Trumps allierte sier også at Ukraina ikke visste at de militære midlene til landet var fryst da telefonsamtalen fant sted, noe som kan være en fordel for Trump.

Dette var en sak levert fra nyhetsappen Peil

Den gjør det lettere å henge med:
▫️ Kompliserte saker på en enkel måte
▫️ Rett på sak og null «clickbait»
▫️ Kjapp oversikt over den siste uken

Last ned Peil til iPhone eller Android, eller les mer på peil.no.