Publisert 09. okt. 2019
Derfor angriper Tyrkia i Syria

Onsdag startet Tyrkia en militær operasjon i den nordøstlige delen av Syria, etter direkte ordre fra Tyrkias president. Her er en kjapp innføring.

En sak levert fra VGs nyhetsapp Peil.

Tyrkia og Syria er naboland. Den kurdiske YPG-militsen har kontrollert nord i Syria, og det er to hovedgrunner til at Tyrkia vil angripe dem nå.

1. Tyrkia vil angripe YPG-militsen fordi de mener de er terrorister og en sikkerhetstrussel.

2. Tyrkia frykter kurderne vil etablere en egen stat i Kurdistan (grensen mellom Tyrkia, Iran, Irak og Syria, der mange kurdere bor).

USA har hatt soldater i området for å kjempe mot terrorgruppen IS – en jobb de nå mener er gjort.

Mandag begynte USA å trekke seg ut fra grensen mellom Tyrkia og Syria, noe som betyr at de ikke lenger vil blande seg inn i militære operasjoner der.

Like etter sendte Tyrkia styrker ned til området.

USA var alliert med YPG-militsen i Syria, som Tyrkia nå angriper. YPG-militsen er nært knyttet til Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK), som Tyrkia mener er en terrororganisasjon.

Når Tyrkia nå angriper YPG, har kurderne to valg: Motstand eller forhandlinger.

Forhandlinger anses som usannsynlig. Fordi USA drar hjem, må kurderne finne støtte andre steder for å kjempe tilbake mot Tyrkia.

YPG har varslet at de vil søke støtte fra Syrias regime. Det kan igjen skape problemer for Tyrkia fordi det syriske regimet er alliert med mektige Iran og Russland.

En ny krig vil i all hovedsak ramme sivile i Syria med lidelse, død og flukt. Det er også bekymringer for at ekstremistgrupper som IS kan gjenoppstå i de krigsherjede områdene.

Dette var en sak levert fra VGs nyhetsapp Peil

Den gjør det lettere å henge med:
▫️ Kompliserte saker på en enkel måte
▫️ Rett på sak og null «clickbait»
▫️ Kjapp oversikt over den siste uken

Last ned Peil til iPhone eller Android, eller les mer på peil.no.