Amnesty i ny rapport: Sikkerhetsstyrker skjøt barn i Iran

Publisert 04. mars 2020
STRINGER / EPA
Foto: STRINGER / EPA

– Dette er iskalde, kalkulerte drap av barn. Det er en grusomhet som nesten er uffattelig, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty Norge.

– Myndighetene har aktivt underslått disse drapene, de har nektet foreldre og pårørende tilgang til barna og har også trakassert foreldre for at de skal holde munn, sier Egenæs.

KHAMENEI.IR
Foto: KHAMENEI.IR

Flere hundre mennesker skal ha blitt drept, og tusenvis skadet og arrestert under protestene.

Demonstrasjonene brøt ut 15. november og varte bare noen dager. Myndighetene stengte internett slik at det ble vanskelig å sende ut bilder og informasjon om hva som skjedde. Flere av de døde barnas mobiltelefoner skal ha blitt beslaglagt og aldri returnert, står det i Amnesty-rapporten, som offentliggjøres onsdag.

ATTA KENARE / AFP
Foto: ATTA KENARE / AFP

Allerede i desember i fjor slo FNs høykommissær for menneskerettigheter, Michelle Bachelet, fast at sikkerhetsstyrkene skjøt for å drepe. Hun viste blant annet til videoer som viste sikkerhetsstyrkene skyte fra tak og helikoptre. FN fikk også videoer som viste ubevæpnede demonstranter som ble skutt i ryggen mens de løp vekk, og andre som ble skutt direkte i ansiktet og vitale organer.

STRINGER / EPA
Foto: STRINGER / EPA

I ti av sakene fant Amnesty at barna hadde blitt skutt i hodet eller overkroppen. I to tilfeller hadde barna ifølge rapporten fått knust hodeskallen og hjernen, ødelagt hjerte og lunge, og hadde store indre blødninger.

Ett av barna hadde ifølge rapporten fatale hodeskader etter å ha blitt slått og mishandlet av sikkerhetsstyrkene, og det ble funnet metallbiter i ansiktet som viste at det var avfyrt skudd på kloss hold.

ABEDIN TAHERKENAREH / EPA
Foto: ABEDIN TAHERKENAREH / EPA

De 23 barna er ifølge Amnesty drept under demonstrasjoner i 13 forskjellige byer.

Amnesty international har oversendt listen over de døde barna til iranske myndigheter og bedt om en kommentar. Frem til 3. mars var det ikke kommet noe svar.

Flere familier har beskrevet hvordan de er  blitt trakassert, overvåket, avhørt og truet etter barnas død, inkludert drapstrusler mot gjenlevende barn dersom de snakket om det som hadde skjedd.

JONATHAN ERNST / X90178
Foto: JONATHAN ERNST / X90178

Etter at USA trakk seg ut fra atomavtalen og gjeninnførte sanksjoner mot Iran i 2015, har inflasjonen steget kraftig og den iranske valuten rijal, har stupt. Ifølge regjeringen ble den dramatiske økningen i bensinprisen gjort for å gi støtte til trengende, siden mange sliter med å få endene til å møtes.

AHMAD AL-RUBAYE / AFP
Foto: AHMAD AL-RUBAYE / AFP

– Vi krever en uavhengig og upartisk etterforskning av disse drapene, gjennomført av en internasjonal aktør. FN bør ta en lederrolle i dette, sier Egenæs.

Iranske myndigheter har, i følge Amnesty, selv nektet å åpne etterforskning.

Rapport: Drepte barn

Minst 23 barn ble drept av iranske sikkerhetsstyrker under fredelige demonstrasjoner i november i fjor, avslører en ny rapport fra Amnesty International.

Krever etterforskning

Amnesty krever nå at FN etterforsker drapene. Barna skal ha blitt skutt og/eller slått ihjel. 22 gutter mellom 12 og 17 år og en jente mellom åtte og 12 er blant de døde.

Dødsattester

Bilder, videoer, dødsattester, øyenvitneskildringer og intervjuer med medisinsk personellog andre, ligger til grunn for rapportens konklusjoner.

Demonstrerte

Drapene skjedde ifølge rapporten løpet av noen få novemberdager i fjor, da hundretusenvis av iranere tok til gaten for å demonstrere mot en mer enn dobling av bensinpriseneover natten.