Publisert 30. jan. 2020
Fem spørsmål og svar om viruset fra Wuhan

Hvor farlig er det egentlig? Hvor kommer navnet fra? Det, og mer, får du svar på her.

1. Hvor kommer det fra?

Viruset brøt ut i Wuhan, en by øst i Kina. Nøyaktig hvor smitten kom fra er per nå usikkert, men forskere tror at en dyreart kan være kilden. Tidlig trodde man det kom fra et fiskemarked, men nå sier flere forskere at viruset trolig kommer fra slanger.

2. Hvordan smittes man?

Som i mange virustilfeller er smitten luftbåren. Smittsomheten regnes som litt høyere enn vanlig influensa, men lavere enn for eksempel meslinger, kusma og vannkopper.

3. Hva er symptomene?

Fredag offentliggjorde kinesiske forskere flere funn fra en studie av 41 tidlige pasienter med coronaviruset i forskningsmagasinet The Lancet. Alle pasientene hadde lungebetennelse, de fleste hadde feber og hostet og mer enn halvparten hadde vanskeligheter med å puste.

4. Bør jeg være redd?

Det er nå flere tilfeller av coronaviruset enn det var av SARS-viruset i 2002 og 2003, ifølge AP. Likevel er langt færre døde, det tallet er nå 213. Forskere vil ha mer data før de slår fast nøyaktig hvor farlig viruset er, men dødsraten er lav.

5. Hva betyr navnet?

Nettet flyter naturligvis over med ordspill-baserte memes med tanke på ølmerket Corona. Ordet «corona» er spansk for «krone», og coronavirus er derfor et paraplybegrep for denne type virus. I et mikroskop kan det ha en kronelignende form. SARS er også et coronavirus.

Dette var en sak levert fra VGs nyhetsapp Peil.

Den gjør det lettere å henge med:
▫️ Toppsakene du trenger å vite om
▫️ Kompliserte saker på en enkel måte
▫️ Kjapp oversikt over den siste uken

Last ned Peil til iPhone eller Android, eller les mer på peil.no.