Publisert 22. feb. 2020
Sveriges største drapsgåte

Drapet på Sveriges statsminister Olof Palme rystet en hel nasjon. Etterforskningen har pågått i nesten 35 år og blitt historiens mest omfattende drapsetterforskning.

28. februar 1986 – klokken 23.21
Statsminister Olof Palme blir skutt sentralt i Stockholm. Han og kona Lisbeth er på vei hjem fra kino når en mann løsner to skudd på kloss hold med revolver.

Ett skudd dreper Palme. Det andre streifer og skader kona. Flere vitner ser gjerningsmannen springe inn på Tunnelgatan, andre ser en mann løpe i David Bagares gaten.

Drapet ryster hele Sverige og politiet mottar tusenvis av tips. Her er den såkalte «Skandia-mannen», et vitne som var en av de første på plassen. Han har også blitt utpekt som en mulig drapsmann.

Et fantombilde som ble tegnet ut fra vitneopplysninger resulterte i 7000–8000 nye tips, men bildet er trolig ikke av gjerningsmannen.

Mars 1986
33 år gamle Viktor Gunnarsson blir pågrepet og mistenkt for drapet. Han var glad i våpen og Palme-kritisk. Han ble raskt løslatt og strøket fra etterforskningen.

Januar 1987
Under ledelse av politimester Hans Holmér fokuserte etterforskningen på det såkalte kurder-sporet. 20 personer med kobling til terrorstemplede PKK ble pågrepet. De ble også raskt løslatt og sjekket ut av saken. Bare noen uker senere gikk Holmér av.

Politiet sjekket senere ut det såkalte politi-sporet, som gikk ut på at et antall ulike tips gikk ut på at politiet som gruppe eller enkelte polititjenestemenn skulle ha vært innblandet i attentatet.

Et spor som har fått mye oppmerksomhet de siste årene er «Sør-Afrika-sporet». Det går ut på at den sørafrikanske sikkerhetstjenesten med hjelp av med svenske høyreekstremister skal ha stått bak drapet. Det på grunn av Olof Palmes kamp mot apartheidregimet.

Desember 1988
Christer Pettersson, en kjent narkoman, blir pågrepet. Han var tidligere dømt for drap. Ved en konfrontasjon hos politiet pekte Lisbeth Palme ham ut som gjerningsmannen. Han blir dømt av tingretten til fengsel på livstid for drapet. Året etter ble han frifunnet av lagmannsretten.

Desember 1997
Svensk høyesterett avslår å gjenoppta saken mot Christer Petterson. I løpet av de neste årene lot han seg intervjue og antydet flere ganger at han hadde drept Olof Palme. Han døde 29. september 2004, 57 år gammel.

Et stort antall personer har erkjent seg skyldige i drapet, men alle er blitt sjekket ut av etterforskningen. Etterforskningsmaterialet fyller snart 250 hyllemeter. Det ville tatt cirka ni år å lese alt.

Drapet på Olof Palme skulle egentlig blitt foreldet i 2011, men en lovendring i 2010 førte til at fristen på 25 år for drap ble opphevet. Teoretisk skal det fremdeles kunne gå an å stille en mistenkt gjerningsmann for retten.

Etterforskningen er den største og dyreste i Sverige noensinne. Etterforskere har jobbet med saken snart 35 år. Hver uke kommer det inn to-tre tips til politiet. Interessante tips blir sjekket, men de fleste tipsene holder lav kvalitet.

Før sommeren er det ventet at påtalemyndigheten enten vil ta ut tiltale - eller henlegge saken.