Publisert 28. jan. 2020
Risikerer ti års fengsel – møter Trump før historisk avtale

Benjamin Netanyahu og Donald Trump møtes i dag før en såkalt fredsplan for Midtøsten skal presenteres. Hjemme risikerer Netanyahu ti års fengsel for bestikkelser og svindel.

Benjamin Netanyahu er Israels lengst sittende statsminister.

Det er for tiden politisk kaos i landet da ingen har greid å danne en ny regjering etter to valg på under ett år. I mars er det klart for nytt valg – i mellomtiden fortsetter en historisk rettslig prosess mot statsministeren.

Israelsk politi har i flere år etterforsket statsministeren og hans kone Sara Netanyahu for korrupsjon.

I fjor ble statsministeren tiltalt for bestikkelser, svindel og tillitsbrudd. Netanyahu er dermed den første tiltalte statsministeren i Israels historie.

Blant annet skal Netanyahu ha gitt eieren av Israels nest største nyhetsside, Walla News, fordeler verdt millioner av dollar. Det skal han ha gjort mot at det ble publisert positive nyheter om han og kona.

De anklages også for å ha tatt imot gaver som smykker, sigarer og champagne fra milliardæren James Packer og Hollywood-produsenten Arnon Milchan, i bytte mot politiske tjenester.

Netanyahu nekter for anklagene og mener han er utsatt for en heksejakt.

Han risikerer opptil ti år i fengsel hvis han blir dømt for bestikkelser, skriver Reuters. Tidligere denne måneden varslet han om å søke fritak mot straffeforfølgelse, men i dag trakk han begjæringen tilbake.

– Jeg vil ikke tillate at mine politiske motstandere bruker denne saken for å splitte denne historiske bevegelsen jeg leder, sier Netanyahu, ifølge NTB.

Han viser til den såkalte fredsplanen for Midtøsten som USAs president Donald Trump ventes å legge frem i dag etter møte med Netanyahu.

Når han nå trekker begjæringen, baner det vei for at den rettslige prosessen mot Netanyahu kan fortsette.

For Netanyahu kan Trumps plan bli et politisk være eller ikke være, skriver NTB, ettersom han går til valg 2. mars.

Dette var en sak levert fra VGs nyhetsapp Peil.

Den gjør det lettere å henge med:
▫️ Kompliserte saker på en enkel måte
▫️ Rett på sak og null «clickbait»
▫️ Kjapp oversikt over den siste uken

Last ned Peil til iPhone eller Android, eller les mer på peil.no.