Yrkesfagelever syr smittevernutstyr

Publisert 23. mars 2020

– Jeg tenker at dette er kjempepositivt, og en fantastisk mulighet for elevene til å gjøre noe praktisk, sier faglærer på design og tekstil på Charlottenlund VGS Haldis Berg.

Vanligvis har elevene 17 timer programfag i uken, hvor mye er praktisk. Med stengt skole har det blitt mer teori enn vanlig, forteller både læreren og elev Ida.

– Responsen fra elevene var veldig positiv. De vil gjerne være med på dette, og er glade for å få en praktisk oppgave, sier Berg.

– En felles dugnad

Ida forteller at hun er fornøyd med oppgaven hun og medelevene har fått.

– Jeg er glad for at vi kan bruke noe vi liker å gjøre til å bidra til samfunnet nå i krisen. Dette er en felles dugnad, så alle må hjelpe litt til, sier hun.

Nergaard i Apurgo roser skolen, og forteller at de regner med å få de første smittevernfrakkene allerede i dag.

– Skolen var veldig positiv da vi tok kontakt. De aksjonerte nærmest på timen. Vi sikret riktig stoff til dem, og så var de i gang nesten med en gang, forteller hun.

Nergaard tror også samarbeidsprosjektet kan skape en positiv energi i firmaet, tross den vanskelige situasjonen som har oppstått.

– Vi skal ikke profittere på dette. Det er en dugnad, og en måte å holde studentene og næringslivet i gang. Det er litt av hovedmotivasjonen vår, sier hun.

Kunnskapsminister Guri Melby (V) er positiv til initiativet.

– Det er kjempefint at næringslivet og elever i videregående tar aktive initiativ i den nasjonale dugnaden vi nå ser, sier hun.

Vurderer lignende prosjekter

Også Vegard Iversen, som er fylkesdirektør for utdanning i Trøndelag, er begeistret for samarbeidet som har oppstått.

– Dette er et veldig positivt bidrag. Vi er opptatt av at yrkesfagelevene får mest mulig virkelighetsnær opplæring, noe dette er et godt eksempel på. Samtidig tror jeg det er veldig motiverende for elevene å kunne bidra i den samfunnskrisen vi står i nå, sier han til VG.

Ifølge fylkesdirektøren kan det også være aktuelt å utvide prosjektet.

– Vi har ikke dette programmet på så mange skoler i Trøndelag, men på en til. Det kan være relevant å gjøre noe lignende der.

LAGER SMITTEVERN-UTSTYR

Ida Marie Brønstad (18) går i tredjeklasse på tekstillinjen på Charlottenlund videregående skole i Trondheim. Forrige uke fikk hun og medelevene hennes en litt uvanlig skoleoppgave.

Selv om skolen er stengt, sitter tekstil-elevene i andre- og tredjeklasse hjemme og syr smittevernfrakker. Det gjør de på oppdrag fra Apurgo, et firma som driver med vannbehandling og desinfisering av bygg.

På grunn av coronaviruset, har flere kommuner varslet mangel på smittevernutstyr, noe også Apurgo trenger for å kunne gjøre jobben sin.

– Vi kan ikke belaste helsesektoren mer, så vi kom på ideen: Hvorfor i all verden ikke bruke elevene? De sitter jo hjemme nå som skolene er stengt, sier daglig leder i Apurgo Lise Marie Nergaard.

På skolen har lærerne fått levert stoff, som de har klippet opp og sendt ut til elevene.

– Draktene er enkle å sy, og det går ganske fort. Med den lille innsatsen vi gjør, så håper jeg vi kan få til litt forandring i hvert fall, sier Ida, som sitter hjemme og syr når VG snakker med henne fredag formiddag.