Publisert 21. feb. 2020
Fem punkter om Weinstein-saken

Weinstein-saken er den mest profilerte rettssaken som følge av «metoo»-bevegelsen. Bla videre for fem kjappe punkter om saken.

1

Harvey Weinstein (67) var en av Hollywoods mektigste og har vært produsent for flere kjente filmer, blant annet «Pulp Fiction», «Good Will Hunting», «Django Unchained» og «Ringenes Herre»-filmene.

2

I 2017 fikk han sparken for anklager om seksuell trakassering og overgrep. Han har vært anklaget for seksuelle overgrep av over 80 kvinner, blant dem stjerner som Ashley Judd. Weinstein har avvist alle anklager.

3

Alle disse anklagene var det som utløste den store metoo-bølgen. Kampanjen har siden utviklet seg til en bevegelse som har fått tilslutning fra millioner, først og fremst kvinner, og skapt omfattende debatt, særlig i Nord-Amerika og deler av Europa.

4

Weinsteins oppførsel kalles Hollywoods best kjente hemmelighet. Dette var noe flere komikere som skal ha visst, deriblant Jimmy Fallon som har fått kritikk for å ikke ha meldt fra. Weinstein donerte store summer til Demokratene, og noen lurer på om det gjør at flere i kulturlivet ikke har tatt større affære.

5

Weinstein har nektet for å ha hatt sex med noen uten samtykke, skriver NTB. Men han har likevel beklaget sin oppførsel og den lidelse han har påført de mange kvinnene. Mandag ble han kjent skyldig i to av fem tilfeller av seksuelle overgrep som han var tiltalt for, melder Reuters.

Saken er også publisert i VGs nyhetsapp Peil.

Peil gjør det lettere å henge med:
▫️ Toppsakene du trenger å vite om
▫️ Kompliserte saker på en enkel måte
▫️ Kjapp oversikt over den siste uken

Last ned til iPhone eller Android, eller les mer på peil.no.