Publisert 20. okt. 2019
Topp 10: Norges heteste akkurat nå

FRANKFURT (VG) De selger millioner av bøker og er store stjerner internasjonalt. Her de største norske forfatterne ute i verden.

Sveip opp for å se hvem de er.

VERDENS KRIMKONGE: Jo Nesbø

Jo Nesbø er oversatt til 51 språk, og har solgt over 45 millioner bøker verden over, ifølge Salomonsson Agency. Han har vært nummer én på bestselgerlistene i omtrent hele Europa, og på topp fem i USA.

Prisgrossist

Nesbø er mest populær i England, Tyskland, Italia, Frankrike, Tsjekkia, Finland og Polen, men det er mange andre land som kunne vært med på listen. Apropos lang liste: Han har vunnet drøssevis av internasjonale priser.

BESTSELGERDRONNING: Maja Lunde

Maja Lundes bøker er oversatt til 36 språk. Hun har solgt to millioner bøkerverden over, 1,5 av dem i Tyskland alene. Lunde har 2,5 år sammenhengende på Der Spiegels bestselgerliste - og «Bienes historie» var den mestselgende boken i Tyskland i 2017.

Stadig aktuell

Lunde er mest populær i Tyskland, Polen, England, Frankrike og Italia. Nå er hennes siste bok, «Przewalskis hest», akkurat kommet på tysk - og denne uken drar Lunde rett fra Frankfurt for å lansere «Blå» i England.

ROCKESTJERNEN: Karl Ove Knausgård

«Min kamp» er oversatt til over 30 språk, men det er ikke opplyst om salgstall. Men det som er sikkert er at Knausgård er kritikerrostnærmest overalt i verden, og at han har vunnet en rekke priser.

HEL VED - HELT MED: Lars Mytting

Lars Myttings bøker er oversatt til 22 språk, og har solgt 1,2 millionereksemplarer. 500.000 av dem er «Hel ved». I Tyskland er han den nest mest solgte norske forfatteren nå etter Maja Lunde med sin roman «Søsterklokkene».

MODIG OG BRILJANT: Åsne Seierstad

«Bokhandleren i Kabul» er oversatt til over 40 språk, og lå på bestselgerlisten i USA i ett år. «En av oss» og «To søstre» gjør også suksess, og skal ha passert 200.000 salg internasjonalt. «En av oss» er kalt mesterverk, briljant og uforglemmelig.

FOLKEOPPLYSERNE: Ellen Støkken Dahl og Nina Brochmann

«Gleden med skjeden» er oversatt til 36 språk og nye «Jenteboka» er en stor snakkis i Frankfurt. Allerede har den første boken solgt ca. 500.000 eksemplarer, og vært på topplistene i store land som Tyskland, Frankrike og UK.

NOBELKANDIDATEN: Jon Fosse

Han er oversatt til nærmere 50 språk.Fosse er et av navnene som kommer opp nærmest uansett hvem man snakker med, og han har vunnet en rekke prestisjetunge priser. Bøkene hans selger imidlertid ikke like godt som mange andre på listen.

BAKMANN I FRONT: Erling Kagge

Forleggerens egne bøker er oversatt til 38 språk totalt. I Frankfurt er hans oppdaterte «Alt jeg ikke lærte på skolen» blitt solgt til seks språk under messen - under tittelen «Philosophy for polar explorers». Kagge har vært på bestselgerlistene i flere europeiske land, og solgt nærmere 500.000 bøker.

LITTERÆR STJERNE: Per Petterson

Petterson er oversatt til over 50 språk, og hans nye roman «Menn i min situasjon» er solgt til 22 språk. «Ut og stjæle hester» har solgt over 500.000 bare i USA. Totalt er salget rundt 2,2 millioner bøker.

KRAFTPAKKEN: Vigdis Hjorth

Oversatt til 23 språk - og nå er den mye omtalte boken «Arv og Miljø» på vei ut i 20 land med en kraft agenturet sier de ikke har sett maken til. Det er for tidlig å snakke om salgstall, men boken har fått knallanmeldelseri USA og UK i høst, og skal snart ut i Frankrike og Spania.

... Det var ti, men over disse ti troner fortsatt én forfatter:

GUDFAREN: Jostein Gaarder

Bøkene til Gaarder er oversatt til 64 språk, og det er solgt over 50 millionerbøker. I år selger «Sofies verden» rundt to bøker i minuttet i Kina! Gaarder har toppet de fleste lister, og vunnet en nærmest uendelig rekke priser.

Disse kom nesten med:

The New Yorker-kritiker James Wood trekker blant annet frem Gunnhild Øyehaug og Carl Frode Tiller som har fått stor anerkjennelse i USA - og så å si bare fantastiske anmeldelser.

Dag Solstadburde selvsagt vært på listen - etter det utrolige internasjonale gjennombruddet han har fått på sine eldre dager.

Mattias Faldbakken fikk et gjennombrudd med «The Hills» (solgt til 17 land) og er en snakkis i Frankfurt - også fordi hans agentur Salomonsson har hans nye roman «Vi er fem» som hovedsatsning på messen.

Johan Harstad er solgt til over 20 land - og hans «Max, Mischa & tetoffensiven» er trykket i åtte opplag i Nederland og er en snakkis i Frankfurt.

Helene Floods «Terapeuten» ble solgt til 23 land før utgivelse - og agenturet forteller om møter med forleggere som planlegger store satsninger rundt om i verden.

Flere barnebokforfattere er oversatt til mange språk:Bobbie Peers’«Luridiumstyven» er oversatt til 36 språk, men har ikke noen salgstall å vise til, mens Maria Parr definitivt har en leserskare internasjonalt.

Det er bare plass til en krimkonge på topp ti, men Jørn Lier Horst blir stadig oversatt til flere språk: Nå 29 språk og han har vært nr. 1 i Slovakia og på Island. Hans «Wisting»-serie skal også vises på BBC.

Boblere

Andre navn som er snakket om under researchen er: Nordisk råd-nominerte Jan Grue, Agnes Ravatn, Tomas Espedal, Anne Sverdrup-Thygeson,Erik Fosnes Hansen og Marie Aubert.

PS!

Listen er ingen fasit, men en liste VG er kommet frem til gjennom over 50 samtaler og mailutveksling med både norske og internasjonale bokfolk.

Faktorer som også spiller inn er:Statistikk over antall språk de er oversatt til, salgstall, listeplasseringer, anmeldelser, internasjonal oppmerksomhet - og «talk of the town».