Hylles som et skuespillertalent

Publisert 06. mars 2020

Men hun var nære på å takke nei til jobben.

Karen Øye var 18 år da hun fikk en telefon med et tilbud om å spille hovedrollen «Mariana Hernandez» i ungdomsfilmen «Alle utlendinger har lukka gardiner».

Selv om hun hadde drømt å bli skuespiller hele livet, holdt hun på å gå fra tilbudet.

– Jeg hadde ingen erfaring eller bekreftelse på at jeg var flink. Jeg tenkte: «Hvordan skal jeg bære en hel film?», sier Øye ærlig.

SF Norge
Foto: SF Norge

Følte på et press

Stjerneskuddet hadde ingen erfaring som skuespiller, og hadde tidligere kun vært på én audition for en reklame, som hun fikk avslag på.

– Jeg var skikkelig redd, så jeg vurderte faktisk å takke nei. Det var en stor avgjørelse og jeg var veldig stresset. Nå er jeg veldig glad for at jeg takket ja, sier Øye.

Helt siden hun var liten har venner fortalt henne at hun hadde potensial som skuespiller. På barneskolen var hun alltid veldig engasjert da det ble satt opp forestillinger.

Det var gjennom et castingbyrå at hun fikk audition for ungdomsfilmen. I begynnelsen hadde hun audition for en mindre rolle, men produksjonen la merke til hvor mye hun lignet på Mariana, at hun til slutt ble valgt ut.

– Jeg hadde så lyst på rollen fordi jeg hadde lest boken som 14-åring. Jeg relaterte til karakteren, og det virket som et skikkelig prosjekt, så jeg følte at det var litt meant to be.

SF Norge
Foto: SF Norge

Mange likheter mellom Øye og Mariana

At hun kjente seg igjen i hovedkarakteren Mariana, var en av grunnene til at hun bare måtte si ja til jobben.

– Det var litt rart, og på mange måter er Mariana litt sånn som jeg var da jeg var yngre. Det var nostalgisk å gå tilbake i tid.

I virkeligheten er hun 19 år, men i filmen spiller hun en 15-åring. Lik karakteren Mariana har også Øye en norsk mor og en utenlandsk far fra Latin-Amerika. Moren er dessuten sykepleier, akkurat som i filmen. Mens Marianas storebror minner henne om storesøsteren sin.

– Hvordan var det å se seg selv for første gang?

– Jeg hadde aldri sett meg selv på et lerret, og jeg det var helt forferdelig å se seg selv for første gang, men jeg har klart å distansere meg litt fra filmen etter hvert, sier hun.

SF Norge
Foto: SF Norge

Hylles som et «unikum»

Veien til stjernehimmelen er tilsynelatende kort for det nye skuespillertalentet.

VGs anmelder Morten Ståle Nilsen beskriver Øye som en kommende stjerne.

Også regissøren bak filmen Ingvild Søderlind skryter av Øye, og mener hun har et stort potensial både foran og bak kameraet.

Karen Øye har allerede rukket å få flere tilbud om prøvefilming og audition for «spennende prosjekter», ifølge skuespilleren. Selv drømmer hun om noe enda større.

– Jeg liker for godt å bestemme til å være skuespiller resten av livet, så jeg har veldig lyst til å bli regissør. Det er drømmejobben min, sier hun.

Også Søderlind har troen på Øye.

– Hun skjønner apparatet, hvordan man lager film og hun skjønner kontinuitet. Hun er smart og har et skikkelig potensial for å bli regissør, sier Søderlind.

Holdt på å takke nei til sin første filmrolle

Karen Øye (19) debuterte i rollen som 15 år gamle «Mariana».

Nå blir Øye hyllet til skyene for sin prestasjon i ungdomsfilmen «Alle utlendinger har lukka gardiner».

Regissør Ingvild Søderlind er blant dem som skyter av hovedrolleinnehaveren.