Publisert 01. aug. 2019
Trenger vi kontanter?

Norges Bank opplyste i fjor at åtte av ti bruker kort som betalingsform. Norge kan bli et samfunn uten kontanter, men er det trygt? Her er noen av argumentene for og imot.

En sak levert fra nyhetsappen Peil.

IMOT KONTANTER:

Det blir bare færre og færre som bruker fysiske penger i Norge. Et argument imot kontanter er at det er upraktisk, og det finnes mange enkle elektroniske betalingsløsninger.

IMOT:

Et av de mest brukte argumentene mot kontanter er at man vil redusere kriminalitet og svart arbeid.

IMOT:

Et kontantløst samfunn kan også gjøre arbeidsplassen tryggere. Jo mindre kontanter som er i kassene, desto mindre blir risikoen for ran, tyveri og underslag.

IMOT:

Jan Digranes fra Finans Norge har tidligere uttalt at kontanthåndtering koster samfunnet det dobbelte av elektronisk betaling.

IMOT:

Et annet argument mot sedler er at de kan forfalskes. Hvis kontantene stjeles kan de brukes med én gang, mens det kan være lettere å sperre kortet og få tilbake pengene.

FOR KONTANTER:

Nedetid i banker og hacke-problemer eksisterer, og noen mener at uten kontanter blir samfunnet mer sårbart. Flere er skeptiske til å overlate styringsretten over alle pengene våre til bankene, og mener at kontanter er med på å holde mektige banker i sjakk.

FOR:

Friheten til å velge mellom to ulike betalingsmidler er ett av hovedargumentene for å beholde kontanter. I det kontantløse samfunnet er det ikke lenger mulig å gjøre opp en betaling direkte mellom to parter.

FOR:

Vi er heller ikke lenger anonyme når vi betaler dersom kontantene forsvinner helt. Når vi betaler med kontopenger kan alle transaksjoner registreres.

FOR:

Mange eldre er vant med kontanter og ved å fjerne dette utestenger man en stor gruppe i samfunnet. Kontanter kan også være fint for å lære barn verdien av penger.
I tillegg sier loven at forhandlere skal legge til rette for at man kan betale med kontanter.

Dette var en sak levert fra nyhetsappen Peil

Den gjør det lettere å henge med:
▫️ Kompliserte saker på en enkel måte
▫️ Rett på sak og null «clickbait»
▫️ Kjapp oversikt over den siste uken

Last ned Peil til Iphone eller Android, eller les mer på peil.no.