Publisert 03. mai 2020
Dagens viktigste nyheter

Synes du det er vanskelig å få oversikt over nyhetsbildet? Vi har samlet noen av de viktigste nyhetene for deg.

Ungdomspartier må betale tilbake

Unge Høyre AUF og Grønn Ungdom må betale tilbake kostnadene etter tur til Storbritannia sponset av kraftselskapet NorthConnect. Reisen var ifølge partilovnemda å regne som et «ulovlig bidrag» til partiene, og de må nå betale tilbake summen som ble på 15.000 kroner per person for å ha mottatt bidrag fra et offentlig eid selskap, skriver Aftenposten. Ungdomsspartiene sier alle at det ikke har vært praksis å innrapportere slike reiser tidligere.

Les mer her

Teater gjenåpner

Begrensningene på folkeansamlinger løsnes torsdag. Da er det tillatt med kulturarrangementer med opptil 50 personer. Det Norske Teatret i Oslo vil ha premiere den 7. mai. Den Nationale Scene i Bergen og Nationaltheatret jobber også for å få gjenåpnet i løpet av de neste dagene. Ifølge NTB har Den Norske Opera og ballett ingen umiddelbare planer om gjenåpning. De har avlyst alle forestillinger frem til 15. juni. (NTB)

Les mer her

Norwegian et skritt videre

Norwegian har kommet til enighet med de største obligasjonseierne i lånet hvor selskapet har manglet det nødvendige flertallet. Norwegian fikk fredag med seg flertallet av kreditorene i tre av fire obligasjonslån på kriseløsningen, men trenger også tilslutning i det siste lånet. Eierne av obligasjonslånene er kort fortalt noen av dem som har lånt Norwegian penger. For å få gjennom planen trenger Norwegian minst to tredjedels flertall i hvert av de fire obligasjonslånene. Hovedprioriteten nå vil være å komme til enighet med leasingselskapene før den ekstraordinære generalforsamlingen mandag 4. mai. Dette er også et av kriteriene for at planen skal kunne gjennomføres.

Les mer her

Lov mot kjønnslemlestelse

Overgangsregjeringen i Sudan gir grønt lys til en lov mot kjønnslemlestelse av jenter. Lovforslaget innebærer en strafferamme på tre års fengsel. Nyhetsbyrået AP har fått en kopi av forslaget. Det må godkjennes i et fellesmøte med regjeringen og et nasjonalt råd, slik praksisen nå er etter at president Omar al-Bashir ble styrtet i fjor.

Les mer her

Skuddveksling mellom Nord-Korea og Sør-Korea

Ifølge sørkoreanske myndigheter har en sørkoreansk vaktpost inne i den demilitariserte sonen mellom Sør-Korea og Nord-Korea blitt truffet av flere skudd fra Nord-Korea. Sør-Korea sier de kom med en advarsel før de valgte å skyte tilbake to ganger. Det er ikke meldt om sårede eller døde. Skuddene traff ifølge Sør-Koreas militære en vaktpost i grensebyen Cheorwon rundt klokken 7.41 søndag morgen. Sist det ble avfyrt skudd over grensen, var i 2017 da nordkoreanske soldater skjøt en rekke skudd mot en nordkoreansk soldat som flyktet til Sør-Korea.

Les mer her

Romfartsekspert Erik Tandberg er død, 87 år gammel.

Tandberg kommenterte månelandingen med Apollo 11 i 1969 på NRK. Det er Tandbergs familie som opplyser til NRK søndag ettermiddag at 87-åringen har gått bort. «Pappa gikk bort i går kveld etter et kort sykeleie. Det var fredelig og vakkert, og familien og venner er i sorg,» skriver hans datter i en SMS til kanalen. 20. juli 1969 var det sivilingeniør Erik Tandberg og NRK-journalist Jan P. Jansen som dekket NRKs sending om månelandingen. De to samlet «hele folket» foran TV-skjermen gjennom hele 1960- og 70-tallet, den kalde krigens to tiår som var preget av det dramatiske kappløpet mot månen.

Les mer her