Færre sommerjobber gjør LO bekymret

Publisert 18. mai 2020

– Jeg skulle jobbe hele sommeren på et hostell på Island, forteller Embla Sveinsdottir (23).

– Det er var jo virkelig drømmejobben min. Jeg skulle jobbe med turer for turister og møte folk fra hele verden.

Embla er halvt islandsk og studerer til daglig statsvitenskap ved Universitetet i Tromsø. På grunn av coronaviruset blir det ikke noe av sommerjobben på Island, og Sveinsdottir må nå legge andre planer.

– Det er kjipt. Det føles litt som at det var siste sjansen, på grunn av hvordan jeg ligger an med studiene, sier Embla og forteller at hun også søkte på jobben for tre år siden. Den gang uten hell.

Embla opplevde at sommerjobben glapp på grunn av coronaviruset.
Embla opplevde at sommerjobben glapp på grunn av coronaviruset. 
Foto: Privat

Nå frykter de at flere studenter blir utnyttet.

– Av 400.000 arbeidsledige i Norge nå, er over 100.000 av disse under 29 år, forteller LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

Mange unge opplever nå i likhet med Sveinsdottir at de mister sommerjobber de egentlig hadde avtale på, på grunn av coronaviruset.

LO-lederen forteller at unge også opplever mangelfulle kontrakter, eller ingen arbeidskontrakt i det hele tatt, og at lønnsnivået ikke står til forventninger og krav.

– Vi vet at unge dessverre oftere blir utnyttet under kriser. Det har vi sett gjennom blant annet finanskrise, oljeprisfall.

Trenger tiltak som sikrer arbeidsmarkedet

– Helt siden 12. mars har vi blitt kontaktet av unge arbeidstagere og studenter som har mistet sommerjobben sin. Det kan være fordi bedriften er ute av drift eller nær konkurs for eksempel, forteller Bjarne Lagesen. Han leder LOs sommerpatrulje.

– Det at studentene mister jobben slik er det vanskelig å gjøre noe med direkte, forklarer Hans-Christian Gabrielsen.

– Derfor er det veldig viktig å se på hvilke andre tiltak som kan gjøres for å sikre at det finnes et arbeidsmarked i den andre enden av denne krisen.

Som eksempler på dette trekker Gabrielsen og Lagesen frem gode stipend- og låneordninger for unge. I tillegg er tiltak som sikrer arbeidsmarkedet, slik at det finnes jobber å søke på for unge viktig for dem.

Tvunget til å studere videre

Masterstudent Inger Vig synes også situasjonen er vanskelig nå.

– Man blir nesten «tvunget» til å studere videre selv om man ikke egentlig ønsker det.

Inger Vig føler seg «tvunget» til å studere videre.
Inger Vig føler seg «tvunget» til å studere videre. 
Foto: Privat

Vig opplever at mange stillingsannonser har blitt trukket fra markedet, og at det som lyses ut nå ikke passer for en nyutdannet.

– Mange søker etter de som har 2–7 års erfaring, eller folk som kan spesifikke verktøy som er vanskelig for oss som er nyutdannet å ha erfaring med.

– Jeg håper jo fremdeles at det løser seg for min del, og det er jo ikke alle som får seg jobb med en gang til vanlig heller, sier Vig. Hun opplyser at hun har søkt videre studier for å ha en plan B, dersom hun ikke får jobb.

Samtidig synes Inger det ville vært synd om hun opptar en studieplass som kunne gått til noen som virkelig ønsker å studere.

– For jeg vil jo helst jobbe, legger hun til.

Både krav og plikter

Nå er Hans-Christian Gabrielsen og Bjarne Lagesen fra LO opptatte av å følge med på at unge ikke blir forsømt og utnyttet under krisen.

– Sommerjobben er ofte første møte med spillereglene i arbeidslivet, sier Lagesen og legger vekt på hvor viktig det er at man blir tatt godt vare på i møte med arbeidslivet.

LO-leder Gabrielsen understreker at dette er formålet med LOs sommerpatrulje.

– Sommerpatruljen er aldri ute etter å «ta» noen, men jobber både med hvilke krav og plikter man har når man begynner i arbeidsmarkedet.

– Dette blir enda viktigere nå som det blir flere i kampen om hver jobb.

Må endre planene

Embla Sveinsdottir er en av mange studenter som måtte legge om sommerjobb-planene som følge av coronaviruset.

Slår alarm

Arbeidsledigheten blant unge er rekordhøy. Nå slår LO alarm om få sommerjobber til unge.

Bekymret

Færre sommerjobber og vanskelige tider gjør LO bekymret. De frykter at flere unge vil få dårligere lønn og mangelfulle kontrakter,forteller Bjarne Lagesen fra LOs sommerpatrulje.