Publisert 30. juli 2019
For og imot gaming

Samtidig som det arrangeres mesterskap i spill som Fortnite, har Verdens helseorganisasjon (WHO) nettopp innført dataspillavhengighet som en psykisk lidelse.

Hva er fordelene og ulempene med gaming? Vi har samlet noen argumenter for og imot.

En sak levert fra nyhetsappen Peil.

FOR

De som gamer mye får bedre engelsk ordforråd enn de som ikke spiller, har en studie vist. Både fordi mange av de mest populære spillene er på engelsk, men også fordi man snakker med andre spillere. Kommunikasjonen med andre spillere kan dessuten gjøre gaming sosialt.

FOR

Gaming kan også kanskje bidra til å skaffe seg jobb – noen arbeidsgivere oppfordrer nemlig til å spillerfaring med på CV-en.

Manpower er blant selskapene som har oppfordret til dette. Rekrutteringskonsulent Emilia Styka sa til VG i fjor at egenskaper som samarbeid, planlegging og organisering er noe man kan ta med seg fra spillverdenen og inn i arbeidslivet.

FOR

Er man god, eller underholdende, kan man også tjene penger på gaming. I tillegg til at det arrangeres mesterskap med pengepremier, er det mange som tjener penger på å dele spillingen sin gjennom plattformer som Twitch. Der får spillerne penger fra abonnenter (de som ser på), sponsorer og donasjoner.

FOR

Andre argumenter for gaming er at det rett og slett er gøy, og at det kan virke stressdempende. Dessuten kan man også kjenne på mye mestringsfølelse og få seg nye venner gjennom gaming.

IMOT

Et argument imot gaming er faren for å bli avhengig. Verdens helseorganisasjon (WHO) har nylig bestemt at dataspillavhengighet er en offisiell diagnose, og sidestiller det blant annet med gambling.

Ifølge organisasjonen er forutsetningene for diagnosen at spilleren mister kontroll og prioriterer spillingen fremfor andre ting over tid, og at han eller hun fortsetter å spille selv om det får negative konsekvenser.

IMOT

Å bruke mye tid innendørs foran en skjerm kan også by på negative effekter på helsa. Inaktivitet øker risikoen for både hjerte- karsykdommer, høyt blodtrykk, fedme og diabetes type 2 – også hos barn og unge, ifølge Helsedirektoratet.

Dårlig søvn, risiko for D-vitaminmangel, stiv nakke og tørre øyne er også blant ulempene flere peker på i forhold til å spille mye.

IMOT

Bruker man mye tid på gaming kan dette også gå utover andre fritidsaktiviteter – og ikke minst sosiale ferdigheter.

Jenter som bruker mer tid på spilling når de er 10 år gamle, utvikler blant annet dårligere sosiale ferdigheter to år senere sammenlignet med jenter som bruker mindre tid på spilling, viser en ny studie fra NTNU.

IMOT

En annen negativ side med gaming er at barn og unge kan komme i kontakt med folk som ikke har så gode hensikter gjennom spill på nett.

Kaja Hegg i Redd Barna sa til VG i 2016 at overgripere finnes på spillsider som brukes av barn, og nevner sider som Moviestarplanet og Minecraft som eksempler.

Dette var en sak levert fra nyhetsappen Peil

Den gjør det lettere å henge med:
▫️ Kompliserte saker på en enkel måte
▫️ Rett på sak og null «clickbait»
▫️ Kjapp oversikt over den siste uken

Last ned Peil til Iphone eller Android, eller les mer på peil.no.