Publisert 01. mai 2020
Dagens viktigste nyheter

Synes du det er vanskelig å få oversikt over nyhetsbildet? Vi har samlet noen av de viktigste nyhetene for deg.

Biden benekter overgrep

Etter å ha høstet kritikk gjennom flere uker, valgte Joe Biden omsider svare på spørsmål om hvorvidt det er sannhet i det Tara Reade hevder skjedde i 1993. Reade var en 29 år gammel kontoransatt i senatet på Capitol Hill, da Biden skal ha forgrepet seg på henne.Tara Reade var en av ni kvinner som i april i fjor meldte fra at de hadde hatt ubehagelig opplevelser med senator Joe Biden. I mars i år sto Reade fram offentlig og fortalte at Biden angivelig hadde presset henne inn til veggen på et kontor og befølt henne. Dette skal ha skjedd inne på et kontor på Capitol Hill.– Dette er ikke sant, noe slikt fant aldri sted, sier Joe Biden i en uttalelse gjengitt i The Washington Post.

Les mer her

Coronaviruset kan vare i to år

Eksperter har kommet frem til at vi må belage oss på å leve med covid-19 i lang tid, og at det verste kan fortsatt ligge foran oss. Ifølge en rapport er ikke coronaviruset under kontroll før 60 til 70 prosent av befolkningen er immun. Det vil si at covid-19 kan herje i opp til to år. Ekspertene skriver at syv av åtte pandemier vi har opplevd siden 1700-tallet nesten forsvant uten menneskelig innblanding etter noen måneder, før de blusset opp igjen etter rundt seks måneder. Noen skal også ha vist mindre topper de neste to årene.Karantene og stenging av arbeidsplasser over hele verden har stoppet smittespredningen , men når flere åpner igjen vil viruset komme tilbake i bølger. Rapporten spår at pandemien vil vare mellom 18 og 24 måneder.

Les mer her

Usikker på Sveriges corona-strategi

Han er langt fra sikker på at Sverige har valgt rett strategi i møtet med coronapandemien, statsepidemiologen som ofte blir kalt «landsfader» i nabolandet.Anders Tegnell (64) er helsemyndighetenes ansikt utad. Hittil har 2586 personer dødd av covid-19 i Sverige. Sykdommen har krevd 25,6 liv per 100.000 innbyggere. Tilsvarende tall for Norge er 3,9. han er ikke overbevist om at svenskenes strategi er riktig. – Jeg er ikke overbevist i det hele tatt. Vi funderer hele tiden på det, her hos folkehelsemyndighetene. Hva kan vi gjøre bedre, hva kan vi skru på? Det må vi gjøre, for det kommer hele tiden ny informasjon og nye utfordringer, sier han til Aftonbladet.

Les mer her

Canada forbyr mange våpen

Canada forbyr umiddelbart 1.500 ulike modeller automatvåpen, opplyser landets statsminister Justin Trudeau.Trudeau viste til flere skyteepisoder som har funnet sted i Canada, blant dem den siste der 22 mennesker ble drept i provinsen Nova Scotia 18. og 19. april.Trudeau sier at regjeringen hans var nær ved å innføre strengere lovgivning i mars, men at planen ble satt på vent da coronaviruspandemien slo inn over landet.

Les mer her

15.000 førerprøver kansellert

Statens Vegvesen opplyser til VG at 15.000 førerprøver for bil er kansellert, fordi de ikke får lov av helsemyndighetene å gjennomføre dem. Det er heller ikke tillatt med kjøretimer. Nylig ble det tillatt med førerprøve på motorsykkel, fordi elev og sensor eller kjørelærer kan sitte på hver sitt kjøretøy. Ingen vet når bil kan tillates igjen.– I Danmark har de åpnet opp igjen slik at ungdom kan ta kjøretimer og senere få ta førerprøven. Der har de regler om at kun en elev skal være i bilen om gangen. I Norge ønsker de å følge de samme reglene, men får ikke lov.

Les mer her

Flere Taliban-angrep

Taliban-bevegelsen i Afghanistan har trappet opp angrepene, etter å ha inngått en avtale med USA tidligere i år som tilrettelegger for amerikansk uttrekking.Fra 1. mars til 15. april har Taliban gjennomført mer enn 4.500 angrep i Afghanistan. Det er en økning på 70 prosent, sammenlignet med tilsvarende periode i fjor, ifølge tall som Reuters har innhentet.Økningen viser at Taliban ikke har til hensikt å redusere voldsbruken, til tross for løftet de har inngått ved å skrive under på avtalen med USA 29. februar, mener flere tjenestemenn som følger utviklingen på bakken i Afghanistan.

Les mer her