Selma (18): – Jeg legger bare ut glansbilder

Publisert 25. mai 2020

Som mange andre har Selma Berg (18) to Instagram-profiler. Hun bruker mest tid på sin offentlige, men synes det er gøy å vise frem en annen side ved seg.

Og en BI-lektor mener at unge ønsker for å fylle to behov med to forskjellige kontoer. Analyse lenger ned i saken.

Selma forklarer sine to profiler:

Selmas åpne profil bærer preg av fine bilder og smilende ansikter. Fordi profilen er åpen for alle, er ikke alltid følgerne de man forventer.

GLANSBILDER: Her kan livet fremstå perfekt, men det er ikke nødvendigvis sannheten.
GLANSBILDER: Her kan livet fremstå perfekt, men det er ikke nødvendigvis sannheten. 
Foto: Skjermbilde

– Når man har åpen profil må man jo regne med at eldre menn begynner å følge deg, men jeg blokkerer de. Jeg tenker at de ikke har noe å gjøre inne på profilen min, sier Selma.

Kjedet seg - laget kunstprofil

I kunstnerkontoen legger hun ut bilder av coronahobbyen sin som er å male folk hun kjenner.

KUNST: Hennes private kunsprofil er mer personlig, ifølge Selma.
KUNST: Hennes private kunsprofil er mer personlig, ifølge Selma. 
Foto: Skjermbilde

– Jeg får flest likes på den åpne brukeren min, og jeg må jo innrømme at det er avhengighetsskapende å legge ut et bilde og se hvor mange likes og følgere man kan få, sier hun ærlig.

Dette sier Selma om behovet for to kontoer:

– Ulike profiler fyller ulike behov

BI-lektor Susanne Wærholm sier forskning viser at ungdommer bruker sosiale medier som Instagram til å tilfredstille to behov.

Et av behovene er å oppnå en tilhørighet, og det andre behovet handler om selvpresentasjon og selvfølelse, ifølge henne.

– Selvfølelse utvikles over tid - og unge er muligens i en mer sårbar situasjon enn voksne som har fått bedre tid på seg til å lande hvem de er. Dette kan ha innvirkning på hvordan de takler feedback, og på hvorfor de bruker Instagram på forskjellige vis, sier Wærholm.

EKSPERT: Wærholm har kompetanse innenfor markedsføring, og har erfaring som kommunikasjons- og merkevaresjef.
EKSPERT: Wærholm har kompetanse innenfor markedsføring, og har erfaring som kommunikasjons- og merkevaresjef. 
Foto: Anne Lise Norheim

Lektoren sier at gruppen i alder 18-29 år er opptatt av å bli sett. Begrepet «Instagram-vennlig» følges, og bildebruk er en viktig del av hverdagen.

– Dette kan skape press om å alltid være tilgjengelig, og det er lett å sammenligne seg med andre på godt og vondt. Man får blant annet også lett tilgang til kjendiser og influensere ved et trykk på mobilen.

Derfor vil vi ha en privat profil

Susannes Wærholms analyse:

«Det første behovet om tilhørighet er fortsatt særs viktig for unge, vil jeg tro - men brukerne ønsker mer kontroll og skaper seg derfor en annen arena for dette med privat konto. De skjønner allikevel hva som slår an og ikke slår an i offentligheten, hva som er Instagram-vennlig, men den private tilfredsstiller et annet behov - tilhørighet og kontroll. Gi noe mer av deg selv til de som bryr seg. Noen kjendiser har også de senere årene gått over til private kontoer, som man aktivt må følge - men her er nok målet mer økonomisk enn kun egne personlige behov.»

Derfor vil vi ha en åpen profil

Susannes Wærholms analyse:

«Den offentlige kontoen tilfredsstiller behovet om å presentere seg selv på den Instagram-vennlige måten. Her tror jeg det vil være forskjell på hvorfor noen gjør dette: Fordi de skjønner hva som slår an og vil at verden utenfor skal ha et bra syn på hvem de er -«Se på meg nå» eller for å tilfredsstille mer grunnleggende behov om anerkjennelse og er avhengig av tilbakemeldinger fra andre for egen selvfølelse.»

Å lukke eller ikke lukke?

Flere og flere velger å ha flere Instagram-kontoer. Hvorfor det? Vi fikk Kiara (18), Juni (20), My (19) og Selma (18) til å fortelle oss hvorfor de har både åpen og privat bruker.

Kan være seg selv med privat profil

Kiara Jula (18) hadde først bare én Instagram-profil der hun var seg selv hundre prosent. Men etter hun opplevde å bli ledd av, bestemte hun for å lage seg en privat profil også. Nå har hun tre forskjellige kontoer. Én for turning, én for alle og én kun for nære venner.

Hun vil ikke alltid dele privatlivet med offentligheten.

Den åpne profilen betyr mest

Hvis Juni Torridal (20) måtte slette én av sine to profiler, ville hun beholdt sin åpne konto. – Der har jeg mange flere følgere, og ganske mange av de fineste bildene fra 17. mai eller ferier, sier hun.

Flaue hendelser, fyllevideoer og lite attraktive bilder er ting Juni aldri ville lagt ut på sin offentlige Instagram.

Lei statusjag på Instagram

– Status har mye å si nå til dags for hva folk vil legge ut, sier My Duong (19). Kul feed og kule redigerte bilder gir flere følgere. Det gir videre økt sosial status, mener han. Også My hadde to profiler. Så ble han lei av at andre skal styre hva han skal legge ut på sin profil.

My bestemte seg for at han ville slette sin private profil i protest.

Viser frem en useriøse side av seg med en lukket konto

Selma Berg (18) laget seg en lukket konto under coronapandemien. Der legger hun ut bilder av «coronahobbyen» sin. Sveip videre for å lese!