Universiteter, høgskoler og fagskoler åpner igjen

Publisert 12. juni 2020

– Å møtes fysisk er spesielt viktig for førsteårsstudentene, både faglig og sosialt. Selv om lokalene åpner nå, er det ikke sikkert semesterstart blir helt som vanlig. Hvis smittevernhensyn gjør at ikke alle kan være til stede ved semesterstart, bør institusjonene prioritere førsteårsstudentene, sier utdanningsminister Henrik Asheim (H) til VG.

Gorm Kallestad
Foto: Gorm Kallestad

Ansatte og studenter ved fagskoler, høgskoler og universiteter følge de samme smittevernrådene som ellers i arbeidslivet. Det betyr blant annet at alle må holde minst én meter avstand til hverandre.

– Det betyr nok at der det ville vært fulle forelesningssaler, blir det kanskje digital undervisning isteden. Jeg ser for meg en blanding av de to undervisningsformene fra høsten, sier Asheim.

Frode Hansen
Foto: Frode Hansen

Han understreker hvor viktig det er at campus åpner, og at studentlivet, med det sosiale, er tilnærmet normalt. Det betyr at pubber og studentforeninger kan belage seg på en ganske normal høst, så lenge de følger reglene for utelivet ellers i samfunnet. Det vil variere fra by til by, slik Oslo for eksempel i dag har strengere regler enn andre byer.

Og studentene gleder seg:

– Åpning av universitetene og høyskolene er veldig gode nyheter for oss studenter. Å kunne møte underviser og medstudenter er helt vesentlig for utdanningskvaliteten og for vår læring. Mange av oss studenter bor trangt og har savnet sårt både lesesalen og kontakten med medstudenter, sier Marte Øien, leder i Norsk Studentorganisasjon.

Frank May / picture alliance
Foto: Frank May / picture alliance

– Denne våren har vært krevende for både studenter og ansatte. Det sosiale er en vesentlig del av studentlivet. Det er viktig å bli forelsket også, sier Asheim.

Universiteter, høgskoler og fagskoler er bedt om å lage egne smittevernveiledere tilpasset ulike studiesteder, studieprogram og forskningsaktiviteter og oppdatere dem ved behov.

For folkehøgskolene kreves det egne tilpasninger, og det arbeides nå med rutiner og veiledere for smittevern for folkehøgskoler. Styret ved den enkelte folkehøgskole må gjøre en vurdering av lokale forhold og faglige råd om smittevern før de avgjør når de kan starte opp til høsten.

Frank May / picture alliance
Foto: Frank May / picture alliance

En avtale om forsikring er nå i orden for norske studenter som har plass ved universiteter i europeiske land.

– Så er det opp til hver enkelt student å finne ut om de vil reise, og hvordan de skal følge de generelle reiserådene. Vi har også gjort det slik at støtte til lån og skolepenger for utenlandsstudenter gjelder selv om de må ta hele eller deler av semesteret digitalt fra Norge, forteller Asheim.

For elever som skal på utveksling er det litt mer komplisert.

De fleste norske undervisningsinstitusjoner har sagt at det blir vanskelig å få til til høsten. Fra våren håper de å være i gang igjen.

Thomas Brun
Foto: Thomas Brun
  • Over 150 000 har søkt plass på universiteter og høgskoler til høsten gjennom Samordna opptak. Dette er 12 000 flere enn i 2019.
  • 9 400 har søkt plass ved fagskoler gjennom Samordna opptak.
  • 22 400 har søkt plass ved folkehøgskoler (2 700 flere enn samme tidspunkt i 2019).
Universiteter, høgskoler og fagskoler åpner igjen

Fra 15. juni åpnes utdanningsinstitusjonene helt igjen, så lenge de overholder gjeldende regler og råd om smittevern. Du må regne med en blanding av digital undervisning og oppmøte til forelesninger.

Utveksling er mer komplisert. De fleste norske studiesteder har sagt det må vente til våren. Norske studenter ved utenlandske universitet kan sannsynligvis reise i høst hvis skolen er i Europa.

Det er det fortsatt smittevernbegrensninger på gjennomføring av arrangementer.

– Jeg håper og tror at fadderukene kan gå ganske normalt! Sosiale samlinger der man unngår store konserter etc., skal være mulig, sier Asheim.

Nå er det klart at også folkehøgskoler kan åpne for normal drift fra høsten. Det betyr at alle som planlegger å dra på folkehøgskole til høsten, trygt kan søke og planlegge for oppstart.