Publisert 08. mai 2019
Dødsdømt etter nabokrangel – nå har hun flyktet

I 2010 ble den kristne fembarnsmoren Asia Bibi (48) dømt til døden i Pakistan for å ha fornærmet profeten Muhammed.

Pakistan var splittet i synet på saken. I fjor høst ble Bibi løslatt, noe som førte til voldelige protester fra noen muslimer i landet. Andre kjempet for at hun skulle bli løslatt.

Siden hun ble frikjent har Bibi gjemt seg på hemmelig adresse på grunn av drapstrusler. Nå har hun flyktet til Canada.

Dette skjedde: I juni 2009 plukket Asia og naboene frukt da de begynte å krangle om en bøtte vann.

Naboene, som er muslimer, sa de ikke kunne ta på vannet fordi Asia er kristen og vannet ble «urent» etter at hun hadde tatt på det.

I krangelen som fulgte skal kvinnene ha sagt at Bibi måtte konvertere til Islam. Som svar skal hun ha kommet med fornærmende kommentarer om profeten Muhammad.

Bibi ble senere banket opp i sitt hjem, og skal under press ha innrømmet å ha kommet med kommentarene. Hun ble senere arrestert.

Bibi bleløslattfordi landets høyesterett ikke festet lit til bevisene i saken.

Islam er den største religionen i Pakistan, og islamske lover har innflytelse på landets sivile lover. Som blasfemiloven, som bl.a. sier at fornærmelser mot Islam kan føre til dødsstraff.

Bare 1.6 prosent av pakistanere er kristne. Blasfemiloven blir kritisert for å bli brukt urettferdig mot kristne og andre minoriteter i landet.

Bibi var den første kvinnen til å få dødsstraff for blasfemi. Nå skal hun og hennes barn ha ankommet Canada hvor de skal bo.

NYHETER PÅ EN NY MÅTE

Lyst på flere saker presentert visuelt og konsist? Last ned nyhetsappen Peil til iPhone, Android eller les mer på peil.no.