Publisert 03. april 2020
10.000 må vente på lappen

Statens vegvesen har avlyst nesten 10.000 oppkjøringer på grunn av coronaviruset. For mange 18-åringer er det en katastrofe.

– Jeg har stor sympati med dem, sier Odin Waage (24) i NRK-serien «Rådebank».

«Rådebank»-Odin er blitt superstjerne over natten, som Volvo 240-elskende «GT». Nå håper han at det snart blir mulig å avlegge førerprøven igjen.

– Jeg har stor sympati med dem som egentlig skulle ha kjørt opp i disse dager, sier Waage.

– Det var et herlig øyeblikk da jeg selv kjørte opp og fikk lappen. Den frihetsfølelsen som følger med å kunne kjøre bil er helt nydelig. For ikke å snakke om den første turen alene, med god musikk på anlegget, sier Waage.

Karen Andrine Dufseth (18) på Stange skulle kjørt opp 18. mars.

– Det er naturligvis utrolig provoserende selv om det går til en god sak. Det er vel prinsippet som plager meg mest, fordi jeg tenker hver dag at jeg KUNNE hatt mulighet til å kjøre rundt selv, sier Dufseth.

Maia Noble-Strand (straks 18) fra Narvik så frem til å kjøre opp i slutten av april.

– Dette er noe man gleder seg til hele livet, og har spart opp penger til. Og vite at jeg kanskje ikke har lappen til sommeren likevel er jo veldig surt. Siden jeg bor i Nord-Norge vil jo dette si at sjansene mine for mørkekjøringminsker for hver dag som går.

David Hettasch (18) fra Fetsund skulle kjørt opp 19. mars.

– Siden jeg er nødt til å få lappen før jeg flytter hjemmefra begynner det å haste litt, og derfor var det selvfølgelig ekstra kjipt at viruset strakk ut en allerede litt for lang prosess, sier han.

Odin Waage fra «Rådebank» forteller at han var nær ved å stryke da han selv tok førerprøven.

– Hele veien var dekket av is da jeg kjørte opp, så var litt nervøs. Sensor lot meg akkurat bestå, fordi jeg kjørte 10 km under fartsgrensen hele veien, sier Waage

Med førerkortet i boks, ble det mange turer i Hamar-traktene med familiens Skoda Octavia, forteller Waage. Dette bildet delte han på Instagram da sensor hadde signert på godkjent oppkjøringen.

NRK vurderer sesong 2 av «Rådebank», men alt er utsatt som følge av corona-situasjonen.

– Det ville uansett være umulig å spille inn dette nå, med mange skuespillere i små biler og klining i baksetene, sier TV-sjef Ingjerd Østrem Omland.

Ifølge Statens vegvesen er det cirka 10 000 som har fått utsatt oppkjøring, de fleste skal ta førerkort for bil (B).

– Vi oppfordrer alle til å stille ekstra godt forberedt når de en gang får tildelt time. Øvelseskjør gjerne ekstra i påsken og øv på teorien. Da vil det gå raskere, sier seksjonssjef Dag Terje Langnes.