Nordmenn forteller: Slik vil vi se ut

Publisert 01. jan. 2020

Vi inviterte seks unge mennesker til VGs fotostudio. De har forskjellig bakgrunn og gjør forskjellige ting. Felles er at de bruker sosiale medier.

I studio tok vi portretter. De fikk selv redigere bildene som de ville. Oppgaven var å gjøre bildet «klart til sosiale medier».

I videoen under får vi se hva de gjorde, og høre hvorfor. Hva synes de om resultatet? Hva tenker de om folk som redigerer mye?

*I «Prosjekt perfekt» (2018) fra Press svarte 1898 elever fra ti ungdomsskoler og fire videregående skoler på spørsmål om kroppspress.

**Hele SIFO-rapporten «Photoshop, fillers og falske
glansbilder?» (2019) finner du her.

Se også: Her forvandles VG-journalisten med retusjering

Se også: Fotograf tilbyr å fjerne kviser og sår fra barnehagefoto

Slik vil vi se ut

Vi har bedt seks unge nordmenn om å fikse på seg selv med mobilen de har i lomma. Disse bildene er helt uredigerte. Det var ikke bra nok. Sveip opp for å se hvordan de redigerer seg!

Alle med en smarttelefon kan fjerne rynker, kviser og andre ting de ikke liker. Appene er enkle å bruke. I en undersøkelse* organisasjonen Press gjorde i 2018, svarte 68 prosent av jentene og 52 prosent av guttene at de ville endre på noe ved eget utseende.

42 prosent sier i undersøkelsen at de er litt eller helt enig i at de kjenner på kroppspress i hverdagen. Ifølge en SIFO-rapport** fra 2019 er bilderedigering og retusjering utbredt og vanlig blant ungdom, i større eller mindre grad.

– Det er en bedre utgave av meg selv

Det sier 32 år gamle Veronica. Hun bruker sosiale medier for å inspirere andre, og for å bli inspirert selv. Sveip videre for å høre hva de andre sier.