Publisert 17. april 2020
Dagens viktigste corona-nyheter

Vanskelig å få med seg alt som skjer? Vi har samlet sammen noen av dagens hendelser her.

Det blir en annerledes feiring, bekreftet kulturminister Abid Raja på en pressekonferanse fredag ettermiddag.

Barnetogene, slik vi kjenner dem, kan ikke gjennomføres. Det samme gjelder større feiringer på grendehus og skoler.

– Jeg kjenner meg trygg på at feiringa er i de beste hender, og sammen vil vi presentere planer, forslag og ideer den 27. april, Raja.

Les alle retningslinjene her.

Smittesporingsappen «Smittestopp», som ble lansert torsdag, har en stor begrensning på iPhone. Apple tillater nemlig ikke at bluetooth-tilkoblingen fortsetter i bakgrunnen når appen ikke lenger er på skjermen.

Det betyr at når telefonen for eksempel ligger i lommen, med skjermen av, vil den ikke kunne snakke med andre telefoner i nærheten som har bluetooth, slik noe av meningen med sporingsappene er.

Les hovedsaken til Tek.no her.
Les hvordan appen funker her.

940 mennesker er coronasmittet på det franske hangarskipet Charles de Gaulle og flere følgefartøy, melder NTB.

Den franske marinen undersøker nå hvordan smitten kan ha spredt seg så raskt blant mannskapet.

20 av de smittede er innlagt på sykehus, og én ligger på intensivavdeling, opplyser marinens talsmann Eric Lavault.

– Det er svært vanskelig å holde sosial distanse om bord i et marinefartøy, medgir han.

På grunn av smittefare er detikke anbefalt å klemme personer man ikke bor sammen med. Fagdirektør Frode Forland i FHI mener anbefalingen vil vare en stund.

– Det har sin logiske forklaring i måten denne epidemien sprer seg på. Så beklager, det kan ta en stund før det blir allment å klemme igjen når du møter noen ute som du kjenner, sa Forland på en pressekonferanse fredag.

21. mars innførte Oslobyrådet full stopp i skjenking av alkohol på byens utesteder. Nå lover byrådslederen en gradvis og kontrollert åpning av hovedstaden.

Han vil også at restauranter skal tilby take away-øl. Les om forslaget her.

VG skrev tidligere denne uken at flere enn halvparten av coronadødsfallene i Norge, har skjedd ved sykehjem eller andre institusjoner.

En fersk rapport fra London School of Economics viser at Norge ikke er alene. Nå advarer forskerne mot beboere som kan være smittet uten å ha symptomer.

Les den fulle saken her.

Ett døgn etter lanseringen torsdag har over én million nordmenn lastet ned Smittestopp-appen, opplyser helseminister Bent Høie (H).

Det utgjør 24 prosent av befolkningen i Norge som er over 16 år, ifølge helseministeren.

På grunn av stor pågang fikk mange problemer med å laste ned og aktivere appen torsdag ettermiddag og kveld, men nå skal problemene være løst, melder NTB.

Japan tilbyr alle innbyggere en engangssum på 100.000 yen, tilsvarende 9.600 kroner, i støtte på grunn av coronakrisen.

– Vi skal raskt gi penger til hele folket, sa statsminister Shinzo Abe i TV-sendt tale fredag, ifølge NTB.

Les mer her.

Den såkalte coronaloven bør forlenges fram til 27. mai, mener regjeringen. Ikke alle er enige.

– Rødt går mot forslaget om å forlenge coronaloven. Regjeringa har fått én måned til å gjøre nødvendige, midlertidige tilpasninger. Nå kan Stortinget overta fra her, og maktfordelingsprinsippet gjelde fullt ut. I en krisetid er det spesielt viktig at vi holder fast ved demokratiske prinsipper, sier Bjørnar Moxnes i en uttalelse til VG.

Les mer her.

EØS-tilsynet ESA gir tommelen opp for kontantstøtte til norske bedrifter. Coronakontantstøtten for bedrifter skal etter planen lanseres fredag klokka 21.

Ordningen åpner for å dekke opptil 80 prosent av de faste utgiftene til bedrifter som mister minst 30 prosent av omsetningen.

Bedrifter som tvangsstenges av myndighetene, kan få dekket 90 prosent av utgiftene.

Det melder NTB.

Antall coronadødsfall på sykehus i Storbritannia har det siste døgnetøkt med 847, viser tall fra helsedepartementet ifølge Sky News. Totalt har 14.576 personer dødd av coronaviruset på sykehus i Storbritannia.

Stadig flere eldre på alders- og pleiehjem i New York dør etter å ha blitt smittet av coronaviruset. Ved et pleiehjem i Brooklyn i New York City har det vært 55 dødsfall.

Nærmere 17.000 helsearbeidere er smittet av coronaviruset i Italia, to tredeler av dem kvinner, viser tall fra myndighetene, melder NTB.

Franske myndigheter opplyser at ytterligere 761 menneskersmittet av coronaviruset har dødd ved franske pleiehjem og sykehus det siste døgnet.

I underholdningsverden har dette skjedd:

Lady Gaga har gått i spissen for å samle artister til et historisk konsert a la «Live Aid».

Helgens digitale gratiskonsert skal strømmes til hele verden den 18. april fra kl. 20 norsk tid.

Store navn som Billie Eilish og Elton John skal hedre helsepersonell i frontlinjen av coronapandemien.

Les her hvor konserten kan strømmes.

Sveriges prinsesse Sofia har tatt seg jobb på et sykehus i Stockholm for å bistå de fast ansatte under coronakrisen.

Torsdag troppet hun opp på sykehuset Sophiahemmet der hun skal utføre ikke-medisinske oppgaver og avlaste de fast ansatte slik at de får mer tid til å pleie coronasyke pasienter, ifølge NTB.

Andreas «TIX» Haukeland har toppet VG-lista de siste ukene med «Karantene». Han sier det var viktig for han å ikke bruke negative ord i låten, men heller se på det positive med tiden vi er i.

Les saken her.