Håper fortsatt på å rulle med russebussen

Publisert 12. april 2020
De 26 guttene på «Hindenburg 2020» begynte å planlegge russetiden for omtrent to år siden.
De 26 guttene på «Hindenburg 2020» begynte å planlegge russetiden for omtrent to år siden. 
Foto: Privat

– Vi må jo ha troen, vi har ikke brukt så mye tid og penger på dette til å ikke ha troen, sier Magnus Telle Bøe på russebussen «Hindenburg 2020».

VG møter han sammen med kompisene Marcus Tønnessen og Niels Iggström utenfor Tønsberg i Vestfold og Telemark. Her står bussen de har jobbet 12-timersøkter med hver helg i flere måneder. Alt for å få den ferdig til russetiden.

– Jeg syns det er kjipt hvis det ikke blir noe av. Guttene har brukt mye penger og ressurser på dette, og vi har jobbet hardt med dugnader og jobbing etter skolen, sier Niels.

Selv om det spøker for russefeiring i mai, jobber guttene fortsatt intenst med å få ferdig bussen.
Selv om det spøker for russefeiring i mai, jobber guttene fortsatt intenst med å få ferdig bussen. 
Foto: Ingvild Vik

Alternativ å utsette

– Det blir jo mest sannsynlig ikke sånn som vi hadde håpet, men vi må bare gjøre det beste ut av det. Det kommer ikke til å funke å bare være fem stykker inne i bussen. Da får vi heller bare utsette alt sammen, sier Magnus.

Også Marcus og Niels tenker at det kan være et alternativ å utsette feiringen.

– Vi må jo ta hensyn til hva regjeringen sier. Akkurat nå håper vi at vi kan rulle når vi slipper bussen, men hvis restriksjonene fortsatt er like strenge, må vi nok utsette det, sier Marcus.

Se hvorfor fjorårets Follo-russ fikk engler i lua:

Guttene håper på å i hvert fall kunne rulle med bussen før høsten.

– Men hvis restriksjonene blir forlenget lenger enn det så tror jeg ikke guttene gidder. Det skal jo være en avslutningsfest for tretten års skolegang, og folk skal jo begynne å studere og dra i militæret og sånt, sier Niels.

Han forteller at de først tenkte at det var positivt hvis skolene holdt stengt under russefeiringen.

– Men plutselig ble det mer alvorlig, og så skjønte vi at det kanskje ikke blir russefeiring i det hele tatt. Nå følger alle guttene med og er spente på hva som kommer til å skje.

Les også: Vil bruke russetiden på å hjelpe kommunen

Ifølge fagdirektør Svein Lie i Helsedirektoratet er det ikke realistisk med russefeiring i år.
Ifølge fagdirektør Svein Lie i Helsedirektoratet er det ikke realistisk med russefeiring i år. 
Foto: Solberg, Trond

Ifølge fagdirektør i Helsedirektoratet Svein Lie er det ikke realistisk å tro at russen kan gjennomføre feiringen som vanlig i år.

– Som statsministeren sa på pressekonferansen tirsdag 7. april har regjeringen besluttet at forbudet mot kultur- og idretts- og andre arrangementer som ikke ivaretar grunnleggende krav til smittevern vil gjelde frem til 15. juni. Hva som skjer etter det vet vi ikke, men det er nok klokt å være forberedt på at det vil bli noen former for restriksjoner også etter denne datoen, sier Lie.

Han sier at de har stor forståelse for at russen ønsker å feire at de er ferdig med 13 års skolegang, men:

– Vi vil oppfordre årets russ til å ta ansvar for seg selv og andre. Kampen mot viruset er ikke vunnet og det skal lite til for at antall smittetilfeller øker. Det er dessverre slik at reglen om minst to meters avstand og ikke grupper på mer enn fem også gjelder for årets russ.

Kunnskapsminister Guri Melby (V) er også «russeminister», og forteller at hun selv var russepresident for 20 år siden.
Kunnskapsminister Guri Melby (V) er også «russeminister», og forteller at hun selv var russepresident for 20 år siden. 
Foto: Lise Åserud

Ingen vanlig russefeiring

Kunnskapsminister Guri Melby (V) var selv russepresident for 20 år siden. Hun vil ikke svare på hvordan årets russekull bør feire russetiden sin.

– Det tror jeg 18–19-åringene har bedre svar på enn en 39 år gammel kunnskapsminister, sier hun, og legger til:

– Det er vel åpenbart at vi ikke kan gjennomføre russefeiringen på den måten man gjorde. Men på samme måte som med 17. mai så er det nå tid for å være litt kreativ og finne andre måter å være sosial og ha det litt hyggelig på. Så kan det hende man må vente litt med de største festene.

Melby har også en oppfordring til russen:

– Det kommer en fadderuke, og det kan bli mye som er gøy fremover i livet. Så ikke vær altfor deppa for at ikke akkurat russetiden blir slik du ville. Vi skal nok få mange anledninger til å feire, også senere.

Les også: Dette er russens reserveplan

Marcus Tønnessen er en av guttene på russebussen «Hindenburg 2020».
Marcus Tønnessen er en av guttene på russebussen «Hindenburg 2020». 
Foto: Ingvild Vik

– Gode minner

– Det er kjipt hvis vi ikke får brukt bussen, men vi har jo hatt det veldig gøy med å bygge den, sier Marcus på «Hindenburg».

Det er Magnus enig i.

– Vi har jo hatt det gøy til nå, så vi har jo gode minner. Det er jo egentlig det vi lager, det handler ikke om pengene og alt det der, men om å skape minner, sier han.

– Vi må bare ta hensyn til rådene som myndighetene har gitt. Det er viktig å ta vare på de som er i risikogruppen og ikke utsette dem for fare, sier Niels.

Se hvorfor russen satte fyr på porno i fjor:

Det er mye penger som går tapt for «Hindenburg»-guttene hvis de ikke får brukt bussen.

– At vi taper mye på russetiden, får vi ikke gjort noe med. Vi regnet jo ikke med at det skulle bli sånn her, sier Niels, og legger til:

– Men det er jo sure penger. Det er mye man kunne gjort for de pengene istedenfor, så det er litt kjipt.

HAR IKKE GITT OPP RUSSEFEIRINGEN

I løpet av de neste ukene skulle egentlig avgangselever over hele landet feire at de er ferdig med 12 og 13 års skolegang. Så kom coronaviruset.

Bærumsguttene på «Hindenburg 2020» jobber fortsatt intenst med å få ferdig russebussen til buss-slipp 17. april.

VG får ikke ta bilder inni bussen - alt skal holdes hemmelig frem til slippet. De siste månedene har de brukt utallige timer på å bygge bussen. Til sammen anslår de å ha brukt nesten 2 millioner kroner, fordelt på 26 gutter.

Selv om coronaepidemien, og myndighetenes tiltak for å få bukt med den, ligger langt fremme i bevisstheten for guttene, har de fortsatt et håp om at russetiden kan gjennomføres som planlagt.