Publisert 29. juli 2019
Boko Harams blodige historie

Lørdag ble 65 mennesker drept etter et angrep mot en begravelse i Nigeria og Boko Haram mistenkes å stå bak. Her er det du trenger å vite om terrororganisasjonen.

En sak levert fra nyhetsappen Peil.

Boko Haram er en islamistisk terrororganisasjon som holder til nord i Nigeria, men som også opererer i nabolandene Niger, Tsjad og Kamerun.

Organisasjonen ble opprettet i 2002, og målet deres er å opprette en ren islamistisk stat styrt etter islamistiske lover.

Boko Haram har vokst frem blant annet av forskjellene mellom nord og sør i Nigeria. I nord er det flest muslimer, i sør er det flest kristne.

I nord er 72 prosent fattige, til forskjell fra bare 27 prosent i sør. Den økonomiske forskjellen mellom kristne og muslimer er en av grunnene til ekstremismen som har fått grobunn hos Boko Haram.

Navnet Boko Haram betyr også «vestlig utdanning er en synd». Motstanden mot «vestlig utdanning» oppsto nord i Nigeria da Storbritannia tok kontrollen der i 1903. Britisk kontroll gikk på bekostning av det muslimske Sokoto-kalifatet.

I 1960 ble Nigeria selvstendig.

Boko Haram har hatt tette bånd til ulike al-Qaidagrupper (terrorgrupper) i Afrika.

I mars 2015 erklærte også Boko Haram troskap til terrororganisasjonen Den islamske stat (IS). IS har akseptert alliansen og mener Boko Haram er en utvidelse av IS-kalifatet.

Boko Haram fikk mye fokus internasjonalt da de i april 2014 kidnappet over 200 unge skolejenter. FN beregnet i januar 2016 at Boko Haram til sammen har bortført mellom 2000 og 7000 kvinner og jenter.

Nærmere 30.000 mennesker er drept og over 2,5 millioner er drevet på flukt siden Boko Haram begynte sin blodige kamp.

Ifølge den globale terrorindeksen sto Boko Haram, sammen med IS, for over halvparten av alle terrordødsfall i verden i 2014.

De som forsøker å nedkjempe Boko Haram er først og fremst den nigerianske regjeringen med dets militære styrker. Nigeria samarbeider også med sine naboland.

Norge er blant landene som støtter kampen mot Boko Haram med både økonomisk støtte og ekspertise.

Kilder: FN og Store norske leksikon.

Dette var en sak levert fra nyhetsappen Peil

Den gjør det lettere å henge med:
▫️ Kompliserte saker på en enkel måte
▫️ Rett på sak og null «clickbait»
▫️ Kjapp oversikt over den siste uken

Last ned Peil til Iphone eller Android, eller les mer på peil.no.