Skryter av russen før 17. mai

Publisert 14. mai 2020

– Vi opplever at vi har en russ som er veldig ansvarlige. Hvis det fortsetter sånn er det terningkast fem og seks på russen i år, sier politidirektør Benedicte Bjørnland til VG.

Mattis Sandblad
Foto: Mattis Sandblad

Alle landets avgangselever må likevel innfinne seg med at feiringen av nasjonaldagen må foregå i mindre grupper, og med avstand til andre.

– Under omstendighetene føler jeg vi har gjort det vi kan. På 17. mai tenkte vi at vi skulle ha en koselig frokost, og gå rundt i nabolaget og blåse litt å fløyten og sånne ting, sier russ Rebekka Valvik Kristiansen.

Hun og to venninner brukte formiddagen på å samle knuter, og akte for anledningen ned slottstrappen. De er ikke bitre for at russetiden har blitt annerledes, og har inntrykk av at russen generelt har forstått alvoret.

– Folk har tatt ansvar. Det er jo viktig for oss også og ikke spre smitten. Så da prøver vi å gjøre det beste ut av det, sier Julie Fehn.

Fra venstre: Julie Fehn, Maren Røstholm og Rebekka Valvik Kristiansen.
Fra venstre: Julie Fehn, Maren Røstholm og Rebekka Valvik Kristiansen.  
Foto: Jonathan Falk

– Russen har oppført seg veldig bra

Politiet er enig i at årets russ har oppført seg, og sier at ikke de skal stå i veien for en liten fest på nasjonaldagen.

– Til tross for den spesielle situasjonen har russen oppført seg veldig bra. Det er klart at det har vært små hendelser, men vi er så langt fornøyde med hvordan det er blitt, sier Alexander Lunde.

Han jobber i Oslo politidistrikts nettpatrulje, og jobber med politiets tilstedeværelse på nettet. Der har han hyppig kontakt med russ og andre unge som lurer på hva som faktisk er lov.

Jonathan Falk
Foto: Jonathan Falk

– Vi får mye spørsmål fra russen på nett, og vi skjønner at de har et behov for å få mange svar. Men da får de «kjedelige svar», om at de må forholde seg til rådene fra helsemyndighetene, sier Lunde.

17. mai er intet unntak. Og selv om politiet ikke har kapasitet til å sjekke avstand med målebånd understreker han at de følger med.

– Får vi tips om steder hvor det er stor smittefare, altså at vi mistenker karantenebrudd eller at noen har corona, kan vi gripe inn. Vi vil jo prøve å drive forebygging på lavt nivå. Hvis det dreier seg om ordensforstyrrelser kan de få beskjed om å forlate plassen. Hvis man da ikke følger det vi sier kan konsekvensen bli bøter og anmeldelse.

Skryter av russen: – Terningkast seks

Det blir ingen full slottsplass eller store barnetog på 17. mai i år. Myndighetene har riktignok løsnet opp på corona-tiltakene, men politiet ber nå ungdom, russ og andre om å bruke hodet.

Mange lurer nok på om det er greit med en fest eller en champagne-frokost. De offisielle helserådene er nå at man skal være maks 20 personer, og det skal være minst én meter mellom hver person.

Politiet er imidlertid imponert over hvordan russen har håndtert situasjonen. Sveip opp for å lese om rosen de får fra høyeste hold i politiet.