– Ikke en gamlehjems-sykdom

Publisert 25. mars 2020

Overlege og professor ved Haukeland sykehus, Hans Flaatten, sier det ikke er tid for fester nå.

Centers for Disease Control and Prevention
Foto: Centers for Disease Control and Prevention


– Skal de unge være redde?

– Jeg vil ikke si redde, men de skal være opptatt av at de kan bli smittet. Og alvorlig syke. De unge har et samværsmønster og en væremåte som hver enkelt må ta en kritisk gjennomgang av. De må tenke på hvordan de hilser, hvordan de er sammen, hvor mange som er sammen. Det er ikke tid for fester nå.

Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

– Hva med russetiden?

– Russetiden ser jeg veldig mørkt på. Det må bli russefeiring på Skype, ler han. Russetid innebærer det verste av alt du kan gjøre nå: Mange aktiviteter, mye folk, betydelige mengder alkohol, lett å glemme alt om gode råd og la seg rive med av andre drifter. Nei, det sørgelige budskap er nok at russefeiringen i år blir ganske annerledes enn de unge hadde forestilt seg.

Fikk du med deg? Russetreffet i Kongeparken er avlyst

YVES HERMAN / X00380
Foto: YVES HERMAN / X00380

– Alle kan bli syke av covid-19, men vi ser at dødeligheten øker med alder og risikofaktorer. Unge folk som får behandling vil det ofte gå godt med, men det er ikke sånn at du ikke kan bli alvorlig syk hvis du er ung. Covid-19 er en alvorlig sykdom og det er viktig at personer som trenger helsehjelp tar kontakt med helsevesenet, understreker lege Helena Eide i Folkehelseinstituttet (FHI).

Marit Hommedal
Foto: Marit Hommedal

I Danmark meldte Berlingske tirsdag at tre barn under ti år er eller har vært innlagt på sykehus med coronavirus, det samme har tre personer mellom 10–19 år. Flaatten understreker at dødeligheten er høyere blant de eldre, og at man ikke ennå vet om de unge faktisk blir oftere syke av coronaviruset.

Unge rammes hardt av pandemier

– Corona-epidemien ble omtalt som en slags gamlehjems-sykdom. Det er det definitivt ikke, sier overlege og professor ved Haukeland sykehus, Hans Flaatten.

De fleste av corona-pasientene som nå får intensivbehandling på norske sykehus, er voksne under 60 år. Flest er 35+, noen er under 30 år og noen ganske få er over 80 år. Mange av de voksne har ikke underliggende sykdommer.

Trenger pustehjelp

– Det eneste vi kan si noe om, er dem som nå får intensivbehandling. Så er det spørsmål om terskelen er lavere for å legge inn yngre mennesker, men uansett er dette relativt unge folkuten underliggende sykdom som trenger pustehjelp og annen intensivbehandling, sier Flaatten.

Pandemier angriper ofte unge

Når det gjelder pandemier generelt, er det langt fra nytt at de rammer unge. Helt siden spanskesyken, som rammet nesten bare 20-åringer, har unge hatt en stor overdødelighet i flere tidligere pandemier. De unge ble også hardt angrepet under svineinfluensaen for nesten ti år siden.