Publisert 04. juli 2019
Seks punkter om Amazonasfondet

Ifølge brasilianske medier er det fare for at fondet skal legges ned. Men hva er det egentlig, og hvordan påvirker det klimakrisen?

1

Amazonas,verdens største regnskog, er 20 ganger større enn Norge. Å bevare regnskogen i Amazonas er et av de største klimatiltakene i verden de seneste årene.

2

Amazonasfondet ble lansert i 2008 av Brasil, for å ta imot penger fra utlandet og fordele dem på prosjekter for å hindre avskoging.

Ideen var at det internasjonale samfunnet ville gi penger til fondet som belønning for redusert avskoging og dermed mindre utslippav klimagasser.

3

De siste ti årene har avskogingen i Brasil falt betydelig. Men de siste årene har den begynt å øke igjen. Satellittbilder viser at det forsvinner rundt én fotballbane med regnskog i Amazonas hvert minutt.

I tillegg til å minske avskogingen, skal fondet bidra til bærekraftig utviklingi regionen.

4

Ministeren som nylig uttalte at fondet kan bli lagt ned, er utnevnt av president Jair Bolsonaro som har fått kritikk for å ha det mange mener er miljøfiendtlig politikk. Den uttalte klimaskeptikeren har styrt Brasil siden årsskiftet, og har opphevet flere tiltak som var innført for å beskytte skogen.

5

Siden 2008 har Norge bidratt med 8,3 milliarder kroner til fondet. Dette var en av de viktigste sakene for Jens Stoltenberg da han var statsminister. Miljøveteran Lars Løvold sier i en NRK-sak fra i fjor at «de norske regnskogsmilliardene utgjør mer enn 90 prosent av fondets inntekter».

6

Øyvind Eggen i Regnskogfondet mener at om fondet ryker, vil det være en tragedie for regnskog og urfolk, og det største tilbakeslaget for den norske regjeringens klima- og skogsatsing noensinne.

Dette var en sak levert fra nyhetsappen Peil

Den gjør det lettere å henge med:
▫️ Kompliserte saker på en enkel måte
▫️ Rett på sak og null «clickbait»
▫️ Kjapp oversikt over den siste uken

Last ned Peil til iPhone eller Android, eller les mer på peil.no.