Utsetter russetiden til sommeren

Publisert 15. april 2020

Coronaviruset fører til en annerledes russetid i år. I Oslo har russens hovedstyre besluttet å utsette feiringen til juni.

Rief sier til VG at russens hovedstyre den siste tiden har hatt en dialog med Helsedirektoratet og Politidirektoratet. De tok beslutningen om å utsette russetiden tirsdag denne uken.

– Det var jo forventet, men likevel er det det verste utfallet. Det er kjipt å måtte bryte tradisjoner og ikke kunne feire på 17. mai, men det er det tryggeste for alle, sier han.

Les også: Håper fortsatt på å rulle med russebussen

Rief sier at hovedstyret har vært i dialog med russebuss-sjefene i Oslo, og at de er positive til å utsette.

– Russen har vært skikkelig modne, og de viser solidaritet. Jeg er utrolig stolt over mine medruss.

Dette sier statsministeren om russefeiringen:

Marita Knutsen (19) opprettet tidligere i vår Facebook-gruppen «La oss utsette RT til sommeren». Hun ser positivt på nyheten.

– Jeg forventet ikke at russetiden skulle bli flyttet. Det er litt gøy at det skjer, samtidig som jeg synes det smart med tanke på smitterådene. Det er smartere enn å ha det nå, fordi nå kan vi ikke feste, sier Knutsen.

Les: Har egen corona-russeknuter

Privat
Foto: Privat

Hun går på St. Hallvard videregående skole i Viken. Mandag hadde de digital russedåp.

– Der er gøy å finne løsninger, selv om det ikke kom til å bli en ordinær russefeiring, sier hun. 

19-åringen opplever at de fleste er åpne for å få til en løsning til sommeren.

– Det er koselig å kunne ha en ordentlig fest enn en over en skjerm. Vi ser hverandre sannsynligvis ikke på en stund og det er koselig å få feiret endt skolegang.

Solberg, Trond
Foto: Solberg, Trond

I forrige uke sa fagdirektør i Helsedirektoratet Svein Lie til VG at det ikke er realistisk å tro at russen kan gjennomføre en russefeiring før sommeren.

– Det er nok klokt å være forberedt på at det vil bli noen former for restriksjoner også etter denne datoen, sier Lie.

Russepresidenten sier at det kan bli aktuelt å utsette feiringen enda mer.

– Det verst tenkelige er om det fortsatt er de samme restriksjonene etter 15. juni. Vi får bare håpe at dette gir seg før sommerferien er over. Dette er sjansen vår til å få feire. Vi kan ikke utsette helt til høsten, sier Rief.

Presisering: I en tidligere versjon av denne saken skrev vi at russens hovedstyre representerer russ i Oslo og Viken. Russens hovedstyre er ikke et offisielt organ, men de fungerer som representanter for russen. Russen i Viken er ikke organisert under dette styret, opplyser elev-, lærling- og mobbeombudet i Viken Henrikke Bugdø-Aarseth.

Utsetter russetiden til sommeren

Russens hovedstyre for Oslo-området har besluttet å utsette russetiden til 16. juni på grunn av coronaviruset. Det skriver NRK.

Kulturminister Abid Raja har tidligere varslet at alle arrangementer med publikum før 15. juni, er avlyst.Nå håper altså russen å kunne starte feiringen natt til 16. juni.

– Det er for uansvarlig, både overfor russens helse og befolkningens helse å ha russefeiring i mai, sier president i russens hovedstyre for Oslo Johann Schwenke Rief til VG.