Publisert 06. aug. 2019
Menn som ikke får seg kjæreste eller sex

...og som i noen tilfeller tyr til vold. Dette er incels.

En sak levert fra nyhetsappen Peil.

Incel kommer fra «involuntary celibate» = ufrivillig sølibat. Ordet beskriver et fellesskap på nett for hovedsakelig heteroseksuelle menn som ikke får seg sex eller kjæreste.

Inntil for noen år siden var begrepet ukjent, men det er blitt dratt frem i lyset av blant andre drapsmenn som Alek Minassian som kjørte ned og drepte ti personer i Toronto, Canada, skriver NRK. Han var en incel.

Siden 2014 har 45 mennesker mistet livet i massedrap utført av unge menn som enten identifiserte seg som incels eller som på annet vis er blitt knyttet til subkulturen, skriver NRK.

Et nettsted for incels sier at de er en gruppe som er blitt seksuelt avvist av kvinner fordi de ikke er attraktive nok eller er sosialt rare. Denne avvisningen regner de som urimelig.

En bruker på forumet 4chan skrev etter terroren i Toronto at Minassian var en martyr (å dø for det en tror på) for deres sak og «død over Chads og Stacys». Disse to er viktige figurer i incel-universet.

Chad er et begrep for seksuelt tilfredsstilte, kjekke menn med selvtillit og muskler. Stacy er attraktive kvinner som ikke er interessert i incels.

– En dag kommer nok noen forskere til å finne ut av selvmordsraten blant incels og få sjokk, sier journalist Lasse Josephsen til NRK.

Josephsen jobber med en bok om incels og mener vi må ta dem på alvor. – De er ofte morsomme gutter som gjør narr av seg selv. Men så finner man seriøse innlegg om selvmord, kvinnehat og sorg.