– En klok samlet vurdering

Publisert 07. april 2020

Tirsdag la regjeringen frem endringer i tiltakene for å bekjempe coronaviruset. En ambisjonen er at alle elever skal tilbake på skolen før sommeren.

Ekspertgruppens vurdering anbefalte regjeringen å åpne skolene fra 1. til 7. trinn, men regjeringen bestemte at kun de laveste trinnene skulle åpnes i første omgang.

– Det var mange hensyn å ta her. Det at regjeringen har gått ut med en annen tilråding enn de vi kom til, er vi helt innforstått med, sier Margrethe Greve-Isdahl, overlege i Folkehelseinstituttet, til VG og legger til:

– Jeg vil ikke si det er så stor ulikhet mellom rådene vi ga og det regjeringen besluttet, så lenge man får prioritert de minste.

OVERLEGE: Margrethe Greve-Isdahl, overlege i Folkehelseinstituttet og medlem av ekspertgruppen.
OVERLEGE: Margrethe Greve-Isdahl, overlege i Folkehelseinstituttet og medlem av ekspertgruppen. 
Foto: Frode Hansen, VG

– Klok samlet vurdering

– Vi foreslo et litt større spenn, fra 1. til 7. trinn. De har veldig mange gode argumenter for det de har valgt, og jeg tror det er en klok samlet vurdering de har tatt, sier helsedirektør Bjørn Guldvog til NTB.

Ifølge Helsedirektoratet er målet at alle elever, også VGS-elever, skal komme tilbake til skolen før sommerferien. Det skal lages en plan for når de ulike trinnene kan starte med undervisning basert på råd fra helsemyndighetene.

Beskjed vil bli gitt i god tid før åpning, skriver de på sine hjemmesider.

Støtter avgjørelsen

Skolenes landsforbund støtter regjeringens avgjørelse om gradvis åpning av skoler og barnehager fra og med 20. april.

– Utsettelsen er i tråd med de anbefalingene vi kom med i et møte med kunnskapsminister Guri Melby søndag. Vi føler at hun og helsemyndighetene har tatt hensyn til forbundets råd om at forsvarlig smittevern må være på plass før åpning, sier forbundsleder Anne Finborud til NTB.

– Det er klokt å ikke forhaste åpningen av skoler og barnehager før det er trygt, understreker hun.

Forbundet understreker at opplæring av ansatte i nye rutiner for smittevern må være på plass før åpning.

Dette skjer med skolene nå

Skoler og barnehager har vært stengt siden 13. mars. Nå ønsker regjeringen å gjenåpne skolene gradvis.

Først ut er barnehagene. De åpner 20. april i hele landet.

Uken etter - 27. april - vil regjeringen gjenåpne skolene for 1. til 4. trinn, samt SFO.

Hva som skjer med 5. til 7. trinn er foreløpig fortsatt uvisst. I tillegg er det usikkert når ungdomsskolenevil åpne.

27. april åpner også skolen forelever på VG3 og VG2 som følger yrkesfaglig løp - altså elever som skal ut i lære neste skoleår.

Skriftlige eksamener på VGS og grunnskolen er avlyst. På grunnskolen er også muntlige eksamener avlyst. Hva som vil skje med muntlige eksamener på VGS, er ennå ikke klart.

Det er likevel bestemt at avgangselever skal få vitnemål.

Universiteter og høgskoler får istor grad selv bestemme hvordan de vil løse eksamen. Flere benytter seg av hjemmeeksamen, slik blir eksamen gjennomført, men ikke på samme måte som tidligere.