«25 under 25»: Dropp Black Friday!

Publisert 28. nov. 2019
OPPFORDRING: Tenk på hva du kjøper. Tenk på lommeboka. Tenk på kloden.
OPPFORDRING: Tenk på hva du kjøper. Tenk på lommeboka. Tenk på kloden.  
Foto: Kristoffer Myhre

Black Friday-fenomenet kom og tok Norge med storm i 2010, og siden da har den ene fredagen i november blitt til Black Week, Black Month og etterfølges av Cyber Monday. Varene blir bare billigere og billigere, konkurransen mellom butikkene større, vi forbrukere blir mer og mer desperate etter å finne de beste varene til den beste prisen. Og mange av oss bruker ikke lenger dagen til å kjøpe julegaver, vi bruker den til å shoppe til oss selv. 

Jeg lurer på hvor mange bomkjøp vi har hjemme som resultat av et Black Friday-tilbud, og hvor mye penger vi egentlig sparer på disse tilbudene. Miljøet spares det hvert fall ikke på. 

Jeg har shoppestopp. Det har jeg hatt siden august i år, og kun på de få månedene har jeg fått et helt annet syn på klærne mine. Jeg var av typen som kunne kjøpe en ny kjole for hver bursdagsfest jeg var invitert på. Jeg gikk inn på nettbutikker for å shoppe klær når jeg kjedet meg, og hver helg jeg skulle ut på byen så måtte et nytt plagg kjøpes for anledningen. Jeg kunne også finne på å shoppe noe nytt før jeg skulle på shoppingtur til New York, for eksempel. Bare så jeg hadde noen fine klær å gå med før vi dro og shoppet mer.

Lest denne? – Slik ryddet jeg meg lykkelig

Jeg tenkte ikke at mitt forbruk på klær var så ille. Jeg er god på å holde matutgiftene nede, så da gjør det vel ikke noe å unne meg et klesplagg eller to, tenkte jeg. 

Av ren nysgjerrighet, gikk jeg gjennom alle kontoutskriftene mine for 2018. Jeg var fulltidsstudent det året, med en liten deltidsjobb ved siden av. Jeg hadde en inntekt på 55.000 kroner. 25.000 av de kronene hadde jeg brukt på klær og sko til meg selv. 25.000 kroner i året høres kanskje ikke så ille ut, men det var omtrent halvparten av den årlige inntekten min.

Hør podkasten Verden gang: Gjør Black Friday oss dobbeltmoralske?

Det verste av alt, er at til tross for at jeg kjøpte nye klær hver uke, så følte jeg likevel at jeg aldri hadde noe å gå med. Setningen «Jeg har ingen kule klær» går igjen i hodet på ungdommer og unge voksne, tror jeg. Det gjorde det også hos meg.

Selv om jeg har shoppestopp, så kjøper jeg likevel klær. Jeg drar på bruktbutikker og kjøper det jeg trenger. Det å kjøpe brukt kan være vanskelig i starten. Det er ikke alltid like lett å finne et «trendy» plagg på et klesstativ på Fretex mellom bestemors kjoler og onkels dressjakker. Men det er nettopp dette som er så bra. Nå når jeg får et instinkt på at jeg bare må ha en ny kjole til den ene bursdagsfesten jeg er invitert til, så tar det lengre tid å finne noe jeg faktisk liker. Det tar lengre tid å finne noe som passer, og når bursdagen plutselig kommer, så har jeg kanskje allerede innsett at jeg har noe hjemme jeg kan bruke isteden.

Obs! Advarer kunder mot Black Friday-lureri

Denne regla her har gjort meg mer glad i klærne mine. Det har gjort at jeg har blitt mer kreativ med det jeg har, og ikke minst flinkere til å gjøre små endringer med gamle klesplagg jeg begynner å gå lei av. Dessuten, så har jeg også kjøpt utrolig mye kult på bruktbutikker.

Jeg har faktisk blitt så glad i å handle brukt at jeg kun skal kjøpe brukte julegaver i år til venner og familie.

Veganere snakker ofte om hva de føler om kjøtt etter de har byttet over til et plantebasert kosthold. De fleste blir kvalm bare av tanken på å ha salamipølse på brødskiva eller kjøttdeig til fredagstacoen. Det frister ikke lenger.

Jeg har begynt å bli kvalm når jeg går nedover Karl Johan og ser alle klesbutikkene som fronter de nyeste og trendy plaggene, skiltene det står «SALG» på og nyhetsbrevene til nettbutikkene jeg tidligere stakk innom av kjedsomhet, som fortsatt tikker inn i mailboksen min. Det frister ikke lenger.

Vil du lese flere ungdomskronikker? Trykk her!

Nå skal jeg ikke skryte for mye av meg selv her, fordi jeg har også gått på tre smeller igjennom denne shoppestoppen, til tross for at den bare har vart i tre måneder. Det er vanskelig å slutte på dagen, det sier også veganere. Det samme gjelder shoppestopp.

Poenget er ikke å slutte å shoppe helt. Da tror jeg vi vil få en liten krise både nasjonalt og internasjonalt. Men kjøp heller med måte. Tenk deg om før du drar kortet. Jeg vil også slå et slag for å gi brukte varer i julegave. Jeg er sikker på at de fleste ikke bryr seg om den fine glassvasen har hatt en blomsterkvast i seg før. Eller om vesken, som kanskje til og med fortsatt har merkelappen på, har hatt en tidligere eier. 

Tenk på hva du kjøper. Tenk på lommeboka. Tenk på kloden.

Red. anm: Thorsen har for tiden et kommersielt samarbeid med Finn, som eies av Schibsted. Hun leder også programmet «Restefest» på VGTV.

«DROPP BLACK FRIDAY»

Karen (22), kjent som @fattig.student, mener vi burde tenke før vi handler på Black Friday. Sveip opp for å lese hvorfor.