Publisert 10. mars 2020
For fire år siden jobbet han i en matbutikk

Nå spiller han med Shakira og Jennifer Lopez og dominerer hitlistene verden over. Hvordan ble Bad Bunny så stor?

Noah Assad hørte Bad Bunny for første gang etter at en kompis sendte en låt på Soundcloud. Han tok kontakt og kort tid etter var han manageren hans.

Sammen begynte de å pøse ut låter, alltid med en musikkvideo og uten hjelp fra tradisjonelle kanaler som radio og tv. Denne uken har han 11 låter inne på Billboards Topp 100-liste - alle av dem sunget på spansk. Åtte av dem er fra hans nyeste album «YHLQMDLG» som knapt har vært ute i to uker.

Musikken beskrives som en blanding av trap, raeggeton og dancehall. Det er også tydlige referanser til soul, r&b - og på det siste albumet til jazz og bossanova.

Norske Harald Hjermann Sørebø, bedre kjent under produsentnavnet Payday, står bak en av låtene på albumet.

Manageren til Bad Bunny tok kontakt med bergenseren for et år siden. Han hadde funnet en beat Sørebø hadde lastet opp på YouTube i 2018. Han lager beats alene, og har laget beats for artister som Lil Tecca, Lil Keed og Octavian, for å nevne noen.

Han blir kjent med flere av artistene han jobber med og sender flere av dem beats før han legger de ut på YouTube. Han har levd av å lage beats i to år, og sier til VG at han tar cirka 50.000 til 100.000 kroner for en beat.

På spørsmål om hvordan det er å se låtene han har laget bli spilt av millioner, svarer han: «Det er litt rart. Men digg».

Han har flere ganger kritisert Donald Trump for responsen til orkanen Maria. Over 3000 døde av orkanen på Puerto Rico, og fremdeles bor mange uten strøm og rent vann.

I 2019 deltok han i demonstrasjoner mot øyens guvernør, noe som førte til at han gikk av etter anklager om omfattende korrupsjon.

Han også kjent for å utfordre kjønnsnormer. Han har oppfordret kvinner til ikke å barbere kroppshår og kritisert neglesalonger som ikke har villet slippe ham inn.

Sin egen legning omtaler han som flytende. «Det definerer meg ikke. Hvem vet om jeg om 20 år vil like en mann?» har han sagt.

Populariteten har ført til samarbeid med superstjerner som Nicky Minaj, Cardi B og Drake. På låten «Mia» - som har nesten en milliard avspillinger på YouTube - sang sistnevnte for første gang spansk.

Latinamerikansk musikk generelt har fått en ny vår siden Luis Fonsis «Despacito› herjet hitlistene i 2017. Rosalía, J Balvin , Bad Bunny og Daddy Yankeehar flere milliarder avspillinger til sammen, og flere engelskspråklige superkjendiser har siden kastet seg på den «spanske bølgen».

«Jeg har holdt på med dette i 20 år. Før gikk turnéene mine til Mexico, Sør-Amerika, Spania og spanske byer i USA. Etter «Despacito» har jeg spilt i Russland, Kina og Midtøsten. Jeg har vært i Dubai og Abu Dhabi» sa Luis Fonsi i et intervju med Variety i fjor.

Bad Bunny-manager Assad forteller til Rolling Stone om en gang han satt i en bilkø i Los Angeles.

«Jeg ser til høyre, og en dame som ikke forstår hva Bunny sier sitter der og rapper og synger tekstene. Det var da jeg skjønte det: Folk som ikke en gang forstår spansk er interessert i det vi driver med».