Publisert 12. mars 2020
Flaggermusen får skylden - igjen

Hvorfor kommer så mange virus fra flaggermus?

Coronasmitten kommer fra flaggermus, tror forskerne. Den var også den som brakte SARS og Ebola til mennesker.

Full av virus

Ingen andre arter i verden har flere virus i kroppen til en hver tid, over 100. Selv blir den sjelden syk av dem, men det er ikke fordi den har godt immunforsvar. Tvert i mot.

Svakt immunforsvar

Når mennesker blir syke, er det kroppens eget forsvar, blant annet feberen, som slår deg ut. Ikke bare viruset eller bakterien. Immunforsvarettil flaggermusen bryr seg ikke så mye om at det kommer virus inn i kroppen.

Annerledes

Flaggermusens unike immunforsvar, skyldes at noen immunproteiner og immunceller oppfører seg annerledes hos flaggermus. Det er ingen eksakte svar på hvorfor flaggermus tåler virus så godt, sier virolog Irene Ørpetveit.

Fra insekter

Flaggermusen flyr ekstremt mye, og spiser enorme mengder med insekter. Det reduserte immunforsvaret, gjør det er lettere for virus fra feks. insekter, å etablere seg .

Flaggermus er medisin

De største flaggermusene er ettertraktet som mat i Asia og Afrika. Dessuten brukes den som medisin og potensmiddel i mange land. Mange flaggermusjegere beveger seg i grotter og har nærkontakt for å fange dem.

Rabies i Norge

Det finnes 1200 arter av flaggermus i verden, og ca 12 av dem i Norge. I 2015 ble det oppdaget en slektning av rabiesvirus på flaggermus i Norge, men det er ikke den samme typen som vi finner hos hund og rev.

Ikke kom nær

– Det er ingen grunn til å være redd for flaggermus i Norge, sier Ørpetveit. Men man skal aldri nærme seg den eller andre ville dyr. De er sky, og hvis man klarer å komme nær dem, er det gjerne fordi de er syke.

Fredet

Flaggermusen er vernet fordi det er for få av dem. De spiser masse mygg for oss og er viktige for å bringe pollen fra blomst til blomst. Skogflaggermusen kan bli over 40 år.

Saken er også publisert i Peil fra VG.
En annerledes nyhetsapp som gir deg:

▫️ Toppsakene du trenger å vite om
▫️ Kompliserte saker på en enkel måte
▫️ Kjapp oversikt over den siste uken

Last ned til iPhone eller Android, eller les mer på peil.no.