Publisert 21. mai 2019
Sko fra Adidas og Nike kan bli dyrere

Donald Trump har økt tollen på masse varer fra Kina, noe som gjør at blant annet sko fra ulike merker kan bli dyrere for folk.

Blant andre Puma og Converse rammes også. Det er estimert at prisen på et par sko i USA kan øke fra rundt 450 til 600 kroner. Over hundre selskaper skriver at den økte tollen er en katastrofe for kundene og USAs økonomi, og trygler Trump om å snu.

Trump mener den økte tollen går utover Kina, og ikke folket, men økonomer er uenige. Kina må riktignok betale mer for å få selge ulike varer i USA, men selve varene kan også bli dyrere.

Den økte tollen er et stikk fra Trump i handelskonflikten mellom USA og Kina, som bare fortsetter å eskalere. Trump prøver å presse Kina til å gå med på «en mer rettferdig» handelsavtale mellom landene.

Hvis ikke situasjonen roer seg snart kan konflikten i verste fall utløse en økonomisk krise verden over. Det kan gjøre at Kina vil kjøpe mindre fra Norge, noe som kan gå utover arbeidsplasser her. Prisen på olje kan også synke, noe som kan ramme oljefondet vårt.

Faller oljeprisen gjør det at vi også får en svakere krone. Det kan gjøre det dyrere å kjøpe fra utlandet og å dra på ferie, sier analytiker Ole André Kjennerud i DNB Markets til NRK.

NYHETER PÅ EN NY MÅTE

Lyst på flere saker presentert visuelt og konsist? Last ned nyhetsappen Peil til iPhone, Android eller les mer på peil.no.