Publisert 13. mai 2019
Hva betyr det at Oslo Børs blir solgt?

Finansdepartementet gir tillatelse til å la Euronext og Nasdaq kjøpe Oslo Børs. Men hva vil det egentlig si?

Kort fortalt var det ikke et ønske om å selge børsen, men da et tilbud kom startet ballen å rulle. Nå kjemper europeiske Euronext og amerikanske Nasdaq om å få kjøpe Oslo Børs. Begge eier flere børser i store deler av verden.

Hvorfor vil de kjøpe den i Oslo? Ifølge Marius Lorentzen i E24 er grunnen:

1. Hvis Nasdaq får kjøpe, så vil de eie alle de store børsene i Norden, noe som gir dem en åpenbar fordel.

2. Hvis Euronext får kjøpe, så vil de sikre seg en posisjon i Norden og en viktig børs innen sjømat, olje og shipping.

Hva vil dette ha å si for deg og meg? Svaret på det er «egentlig ikke så mye». Likevel kan man fra et norsk perspektiv si at salget handler om to ting: Børsen og eiendommen.

Oslo Børs eier nemlig Børsbygningen og Børshagen som ligger i hjertet av Oslo. Bygget ble innviet i 1829, 20 år før Slottet.

Børsen er også et viktig verktøy for næringslivet: Den bidrar til å støtte opp om en finansiering av norsk næringsliv, som gir mange jobb. Hvis den blir solgt, vil likevel børshandelen fortsette som normalt.

Her er egentlig saken slutt, men hvis du er ekstra interessert får du litt mer:

1. For både Euronext og Nasdaq er det en fordel å samle flere børser. Børsvirksomhet er heldigital og drives av avanserte IT-systemer. De koster penger, og jo flere børser du har, jo bedre systemer og mer effektivt kan man drive.

2. Både Euronext og Nasdaq har lagt 6,8 milliarder kroner på bordet for å sikre seg Børsen, men:

3. Ettersom Finansdepartementet dropper kravet om å eie 2/3 av aksjene for å være eier, vil Euronext høyst sannsynlig ta over Børsen. Selskapet har nemlig allerede omtrent 53 prosent av aksjene.

PRØV VG’S NYE APP

Lyst på flere saker presentert visuelt og konsist? Last ned nyhetsappen Peil til iPhone, Android eller les mer på peil.no.