Tips til å få det bedre

Publisert 06. april 2019

Alle peker på at det viktigste er å snakke med noen om hvordan du har det med familie eller venner. Hvis du ikke føler at du kan snakke med noen om det i din omgangskrets kan du ta det opp med fastlegen din, en helsesykepleier eller en psykolog.

Helge Mikalsen / VG
Foto: Helge Mikalsen / VG

Psykiaterens råd

Dag Furuholmen (på bildet over) sier at mange opplever gode erfaringer med gruppeterapi. Da oppdager man ofte at andre i gruppa har tilsvarende utfordringer. Problemene blir da mer normalisert og det kan være lettere å akseptere det man føler på.

Les også: Peder Kjøs: – Mange veier ut av angsten

– Det er helt normalt å kvie seg for å søke hjelp. Alle kan føle seg sårbare i en slik situasjon, men det er som regel en stor lettelse å åpne seg opp om hvordan en har det, sier han.

Fått med deg?: Christoffer (27) var spilleavhengig

Furuholmen fraråder å oppsøke forum på nett, som incelforum og lignende, der man forsterker negative forestillinger om hverandre. Dette kan ifølge han bli en selvforsterkende negativ spiral som bekrefter negative forestillinger om hvor «mislykka» en er.

Les mer: Jubler over ny medisin mot alvorlig depresjon

Isabel Haugjord / VG
Foto: Isabel Haugjord / VG

Torkels vei ut av angsten

I tillegg til å åpne seg opp om angsten til sine foreldre og til psykolog har Torkel Eikevik (på bildet over) funnet mye hjelp i å lage musikk.

Har du fått med deg? – Gutter sliter også med kroppspress!

Han skriver sine egne låter og er aktiv i rapmiljøet i Bergen. Gjennom musikken setter han ord på indre konflikter og det problematiske forholdet til piller. Eikevik sier at det kan være mye hjelp i å bare få noe ned på papiret, det være seg i en dagbok - eller hva som helst.

Les også: «Generasjon prestasjon» - hva er det som feiler oss?

Eikevik sier at veien mot å få det bedre med seg selv starter med å være fornøyd sånn som en er og akseptere alle sine sider: – Ikke stress så mye med hva andre tenker om deg. Alle har mangler, men det er viktig å akseptere at alt er den del av den du er og være glad i seg selv, sier han.

Les mer: Ødeleggende «sammenligningskultur» på nett

Odin Jæger / VG
Foto: Odin Jæger / VG

Helsebrors råd

Per Arthur Andersen (på bildet over) sier at man kan snakke om alt en synes er vanskelig med helsesykepleiere på helsestasjoner og oppfordrer til å ta i bruk hjelpen som finnes der. Når gutter kommer til helsestasjonen han driver i Oslo sier han at det er vanlig å ha skrevet en liste på forhånd med ting man vil ta opp.

Har du fått med deg?: Helsebror: – Vi må ta gutters psykiske helse mer på alvor.

Andersen sier at det kan være mye hjelp i tjenester på nett, som chattetjenester, hvis man ikke vil snakke om noen med det ansikt til ansikt, men oppfordrer likevel til å ikke søke for mye på nett etter svar. – Hvis man sliter med noe, spesielt kroppslig, kan det å google symptomer fort gi misvisende informasjon. Det finnes dessuten mange reklamer der ute som er rettet mot vår usikkerhet, sier han.

Les mer: Han får unge gutter til å snakke (+)

Andersen sier at det kan være skummelt å oppsøke hjelp men oppfordrer alle til å ta tak dersom man sliter med noe: – Alle opplever vanskelige ting, det betyr ikke at det er noe galt med en. Man må selv tak i problemene sine, det er den eneste måten man kan få det bedre på, sier han.

Les også: Det er ikkje «bare å ta seg sammen»

Her får du hjelp

Kirkens SOS: Døgnåpen telefon - 22 40 00 40, har også chat - soschat.no

Mental Helse: Gratis og døgnåpen telefon - 116 123, har også forum og chat - sidetmedord.no

Røde Kors (barn og unge opp til 18 år): Telefon 800 333 21 (åpent mandag til fredag 14-20). Har også chat - korspahalsen.no.

Alarmtelefonen for barn og unge: 116 111 - åpent hverdager mellom 15 til 19 og døgnåpen i helger og helligdager

GUTTAS PSYKE TABU

Jenter går oftere til psykolog og får mer antidepressiva, likevel er det langt flere gutter som begår selvmord hvert år. Går det for langt før gutter får hjelp? Og er terskelen for å snakke høyere?

VILLE IKKE SNAKKE

Torkel Eikevik (27) fikk panikkangst for første gang som 18-åring. Det startet en sirkel av beroligende piller og alkohol. Å snakke med guttegjengen var uaktuelt. Dette var flaut.

Torkel tror det er mer tabu for gutter å snakke om følelser av frykt for å bli sett på som svak.

LIKE DEPRIMERTE

Psykiater Dag Furuholmen peker på HUNT-undersøkelsen, en befolkningsundersøkelse om psykisk helse, som viser at menn har like mange depressive symptomer som kvinner, men at de ofte tolker det som fysiske problemer eller ikke vil innrømme problemene for seg selv.

Jentene oppsøker hjelp

SSBs statistikk viser at langt flere jenter enn gutter mellom 16 og 24 år har gått til psykolog i løpet av de siste årene.

HVORFOR ER DET SÅNN?
HELSEBROR

Per Arthur Andersen driver en helsestasjon for gutter på Frogner i Oslo. Der snakkes det om alt fra skole og forelskelse til depresjon og selvmordstanker. Han sier guttene må tørre å åpne seg.

Her forklarer helsebror hvorfor han tror det er vanskelig å snakke om hvordan man har det.

Torkel selvmedisinerte seg mer og mer for å legge lokk på de vonde følelsene. Han innså etter hvert at han trengte hjelp.

Da Torkel åpnet opp om hvordan han egentlig hadde det, kom hjelpen raskt fra foreldrene, venner og psykologer.

– Alle opplever problemer
– VI ER NØDT TIL Å PRATE

Sveip opp for tips til hvordan en kan få det bedre med seg selv.