Publisert 02. april 2019
Det todelte helsevesenet

Kan postnummeret ditt avgjøre hva slags behandling du får? Sveip opp for å lese videre!

I 2014 lagde politikerne en ordning for å hindre dette. Unntaksordningen skulle føre til mer likebehandling for pasienten. Ordningen gir leger mulighet til å søke om å få behandle pasienter med en medisin som ikke er godkjent for deres diagnose.

VG har de siste årene dokumentert hvor ulikt denne ordningen praktiseres. På ett sykehus kan en pasient oppleve å få NEI, selv om samme behandling er gitt til pasienter ved et annet sykehus. Sveip opp for å lese om fem pasienter VG har fulgt de siste årene

Bjørg Dalen (49)

Avslag/medhold: Medhold

Helseforetak: Vestre Viken

Årstall for unntak/avslag: 2016

Bjørg Dalen hadde uhelbredelig kreft da Vestre Viken HF kontaktet privatsykehuset Aleris om immunterapi. Ved effekt, kunne sykehuset søke unntak - og på den måten ta over behandlingen. Etter noen runder med vellykket behandling, tok Drammen sykehus over behandlingen.

Situasjonen i dag

Bjørg er i dag tilnærmet kreftfri og i god form. Les hele historien hennes her.

Vigdis Helen Brostrøm (57)

Avslag/medhold: Medhold

Helseforetak: Sykehuset Østfold HF

Årstall for unntak/avslag: 2016

Vigdis Helén Brostrøm fikk diagnosen tykktarmskreft med spredning i 2009. I 2016 fikk hun beskjed om at hun hadde kort tid igjen å leve, men en vevsprøve viste at hun kanskje kunne ha effekt av immunterapi. Sykehuset Østfold søkte om å få behandle henne via unntaksordningen. Behandlingen ble satt i gang noen få dager senere.

Situasjonen i dag

Vigdis er fremdeles frisk og siste CT-undersøkelse viste at hun er tilnærmet kreftfri. Les hele historien hennes her.

Terje Solbakk (66)

Avslag/medhold: Avslag, så medhold

Helseforetak: Helse Nord-Trøndelag HF

Årstall for unntak/avslag: 2018

Terje Solbakk søkte om å få immunterapi mot tarmkreft dekket av staten. Først fikk han avslag. Behandlingen, som han betalte privat for i fem måneder, er hans siste håp. Avslaget på unntakssøknaden ble klaget til Fylkesmannen, som først avslo klagen. I oktober 2018 snudde imidlertid Helse Nord-Trøndelag. Sykehuset har nå overtatt behandlingen med immunterapi.

Situasjonen i dag

Terje lever et normalt liv, går til behandling og føler seg frisk. Les hele historien hans her.

Stephen Storvik (47)

Avslag/medhold: Avslag

Helseforetak: Vestre Viken HF

Årstall for unntak/avslag: 2019

Stephen Storvik har spiserørskreft med spredning og har betalt for immunterapi privat. Han tok beslutningen etter at en lege fortalte ham at det var gitt unntak i slike saker tidligere. Immunterapi har gitt god effekt, men da Stephen søkte unntak fikk han avslag. Stephen har klaget, men fått avslag hver gang. Saken ligger nå til behandling hos Fylkesmannen.

Situasjonen i dag

Er tilnærmet frisk, i full jobb og føler seg i fin form. Les hele historien hans her.

Inger Stoltenberg (67)

Avslag/medhold: Avslag

Helseforetak: Oslo Universitetssykehus HF

Årstall for unntak/avslag: 2018

Inger har spiserørskreft med spredning. Hun ble også fortalt at dersom hun hadde effekt av privat behandling, kunne legen hennes søke unntak. Likevel ble søknaden avslått. Så langt har Inger betalt over en million for immunterapi.

Situasjonen i dag

Føler seg frisk og lever et normalt liv, men har snart ikke mer penger til behandling. Les hele historien hennes her.